Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten påbörjar arbetet med att pumpa över syran till en säker tank

Runt klockan 19 under torsdagskvällen ska överpumpningen av syran från den skadade tanken till hel tank påbörjas. Räddningstjänsten räknar med att insatsen kommer att pågå hela natten.

Annons

Klockan 18 på torsdagskvällen kallade myndigheterna till en ny presskonferens om syraläckan på Outukumpu, Avesta. Under eftermiddagen har Södra Dalarnas räddningstjänstförbund förberett sig på att börja pumpa över syran från den skadade tanken.

– Nu står vi inför att inom en timme börja med överpumpningen till en säker tank. Vi ser det som en viktig åtgärd att få till även om tanken är tätad och vi inte längre har några utsläpp, säger räddningschef Mats Jansson.

Under presskonferensen kunde han inte säga hur lång tid det skulle ta. Räddningstjänsten har flera alternativ för att säkra syran.

– Om överpumpningsproceduren inte fungerar har vi flera alternativ. De här alternativen har olika långa tidsförlopp. Därför är det svårt att bedöma hur lång tid det tar, säger räddningschef Mats Jansson.

– Det är sannolikt att arbetet kommer pågå hela natten.

LÄS MER: Utsläpp av frätande syra på Outokumpu i Avesta

Räddningstjänsten har därför också förberett sig om något skulle gå snett och personal skadas. Landstinget meddelade att de har stärkt upp med ambulanser under natten och Avesta lasarett fortsätter vara i stabsläge.

Förskolan Violen som utrymdes under dagen kommer inte att vara öppen på fredag. Kommunen har meddelat föräldrar och personal kommer att finnas där utifall att någon förälder skulle ändå lämna sina barn där.

Outukumpu fortsätter att ha produktionsstopp i delar av järnverket tills att räddningstjänsten säger att det är säkert.

Mer läsning

Annons