Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ellevios vd efter dödsolyckan: "Värsta jag varit med om"

Efter den arbetsplatsolycka med dödlig utgång som inträffade vid ett ställverk i Tyfors i Ludvika i går säger Ellevio att man ordnat med stöd till medarbetare som var inblandade i projektet.

Annons

– Det här är det värsta jag varit med om i mitt arbetsliv någonsin, säger Ellevios vd Johan Lindehag vid en pressträff i församlingshemmet vid Säfsnäs kyrka på tisdagen.

Johan Lindehag är märkbart tagen av dödsolyckan. Likaså hans bisittare, Anders Ekberg, projektledare för den tre mil långa kraftledningen mellan Fredriksberg och Lesjöfors som började byggas i augusti, och Ellevios hållbarhets/säkerhetschef Christian Jakobsson.

Enligt uppgifter från Elsäkerhetsverkets var detta också den första dödsolyckan bland elyrkesmän sedan 2011.

Ett dygn efter att de två estniska montörerna, 59 respektive 23 år, åkte upp i skyliften i Tyfors och kom i kontakt med en spänningsförande 30 kilovoltsledning är det fortfarande oklart vad som gick fel.

Johan Lindehag vill inte spekulera i varför de två männen inte fick den livsavgörande informationen om den strömförande ledningen.

Vid pressträffen hänvisar han till den tekniska undersökningen som polisen inlett under tisdagen i samarbete med Arbetsmiljöverket, och som bistås av sakkunniga från Elsäkerhetsverket.

Klart står dock att de två montörerna ingick i ett estniskt arbetslag på fem personer, anställda av ett dotterbolag till tyska företaget Leonhard Weiss som är Ellevios entreprenör.

– Det var klockan 15.07 som man vid vår driftcentral såg att något hade hänt, att ledningen löst ur, berättar Johan Lindehag.

Arbetskamraterna på marken körde ner skyliften manuellt och ringde Larmcentralen. I väntan på ambulans försökte de förgäves med hjärt-lung-räddning.

Enligt Johan Lindehag ska de båda männens anhöriga vara informerade.

– Åtminstone enligt den information som vi har fått ska det vara så.

Läs också: Två döda i arbetsplatsolycka vid ställverk i Tyfors

Mer läsning