Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Olämplig att arbeta som polis"

Annons

Nämnden anser att Olle Liljegren inte längre har allmänhetens förtroende och hävdar att han är olämplig att arbeta som polis.

Bakgrunden är Högsta domstolens (HD) dom i mars där Olle Liljegren dömdes till villkorlig dom för vapenbrott och tjänstefel.

Nämnden ser allvarligt på de brott Liljegren dömdes för. I sitt beslut skriver nämnden att det är helt oacceptabelt att en polis hos polismyndigheten hämtar flera beslagtagna skjutvapen och låter obehöriga personer skjuta med dem för nöjes skull.

Nämnden är också mycket kritisk mot att Olle Liljegren lämnat ut ett automatvapen till en informatör för vidarebefordran till kriminella personer och hävdar att Liljegren grovt åsidosatt sina åligganden mot sin arbetsgivare, polismyndigheten.

Olle Liljegren dömdes i oktober 2004 av Eskilstuna tingsrätt till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Av det ursprungliga åtalet mot Liljegren och tingsrättens dom blev det inte mycket kvar när HD slutligen avgjorde målet i våras.

Målet i HD gällde fyra åtalspunkter för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt tjänstefel.

HD frikände Liljegren på två av de fyra åtalspunkterna men fällde honom för två.

Det ena gällde vapenbrott i samband med en skjutövning på Rindö i Vaxholm i november 2002.

Liljegren hade ordnat en privat skjutövning för några personer. Vid övningen användes vapen som hämtats ur länskriminalens vapenförråd.

Enligt HD var övningen av privat karaktär och Liljegren saknade tillstånd att inneha vapnen.

Den andra åtalspunkten Liljegren fälldes för gällde automatvapnet som han överlämnade till en informatör.

Liljegren har hela tiden hävdat att han bara följt gällande rutiner på länskriminalen.

I stället har han framhållit att ansvaret för hans agerande ska läggas på hans högre chefer inom länskriminalen.

Mer läsning

Annons