Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny version av razzian

Annons

Enligt honom var mötet, som han planerade tillsammans med polisen, ett sätt att få undan tunga vapen från Faluns gator.

För tillslaget fick han betalt ­ bland annat per beslagtaget vapen.

I går kväll visade TV3:s Insider polisens egna filminspelning av Grandrazzian. Den ägde rum i mars 2002, samtidigt som Svenska skidspelen pågick i Falun.

En vecka innan händelsen hade bråk uppstått mellan två mycket löst sammansatta grupperingar i Falun. Det slutade med en skottlossning mot en lägenhet i Främby.

Efter skottlossningen kontaktade en av de inblandade i bråket den så kallade Bandidosmannen. Då var han känd som en grovt kriminell person, med kopplingar till mc-gänget Bandidos.

Men vad ingen visste då var att uppgifterna om den grova kriminaliteten var falska. Att polisen skapat honom till ett monster i sina register- för att dölja att han arbetade som deras hemliga agent.

Av Bandidosmannen ville gängen i Falun ha hjälp med medling, för att skapa fred. Och det ställde han upp på. Men han ville själv sköta förberedelserna.

"Vi tänkte att vi kunde snacka om det som hänt över en lunch på China, men han ville inte ha det så."

Det berättade den person som kontaktade Bandidosmannen efter skottlossningen, i samband med den granskning av Grandrazzian som tidningen gjorde i våras.

Bandidosmannen bokade istället konferensrummet och kallade sex personer till Grand hotell. Enligt inblandade uppmanades alla att komma beväpnade. Vissa säger till och med att de försågs med vapen av mötesledaren.

Minuterna efter att mötet inletts slog polisen till.

Konferensrummet stormades och mötesdeltagarna greps. I går kväll visade Insider polisens egen inspelning av tillslaget och tittarna fick höra Bandidosmannen berätta om tillslaget.

Men det är en annan version än övriga inblandade som Bandidosmannen ger.

Han säger att mötet, som var arrangerat av polisen, handlade om en uppdelning av narkotikamarknaden i Falun. Han säger också att han visste att gängen hade tunga vapen och för att få bort dem, planerade han mötet tillsammans med polisen.

Totalt dömdes fyra personer till fängelse efter razzian.

De har nu avtjänat sina straff. De vidhåller ändå sin version- att de lurades till mötet och att de uppmanades komma beväpnade eller, i vissa fall, försågs med vapen av Bandidosmannen.

I det står ord mot ord.

Klart är dock att bara det faktum att det fanns vapen i konferenslokalen vid polisens tillslag, gav polisagenten extra pengar. Han har själv berättat i kvällspressen om ett bonussystem, där han fick extra betalt av polisen utifrån hur framgångsrik operationen var, hur stor risk han utsatt sig för och om någon dömdes i ärendet.

I den intervjun sa han att ett beslaget vapen, en AK4, gav 20 000 kronor.

I dag, efter att Bandidosmannens extraknäck för polisen röjts, lever han under ständigt dödshot. Han har nu uteslutits ur polisens vittnesskyddsprogram, efter att han gått ut i media och berättat om sitt uppdrag som polisagent.

Som agent säger han sig ha varit verksam i tio år- och hann under den tiden avverka en rad olika operationer. Som tidningen i samband med granskningen av Grand-razzian berättade, utreder åklagare just nu om flera av fallen kan ha handlat om ren brottsprovokation.

Bland dem Grandrazzian och LKC-läckan i Falun.

För att ha godkänt operationerna riskerar två polischefer i Dalarna att åtalas, samtidigt som ytterligare ett tiotal polischefer i landet kan komma att delges misstanke om brott.

Mer läsning

Annons