Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny dna-lag ger resultat - 127 gamla brott lösta

Annons

Det är drygt ett år sedan den nya lagstiftningen om dna blev gällande.

Den ger polisen rätt att ta dna-prov på den som misstänks för brott där fängelse finns med i straffskalan. Den ger också polisen rätt att ta dna-prov på andra personer om det finns anledning att anta att det har betydelse för en utredning av ett brott som kan leda till fängelse.

Samtidigt har möjligheterna utökats att registrera dna i dna-registret.

Nu är det tilllåtet enligt polisdatalagen att registrera dna från personer som dömts för brott till annan påföljd än böter. Även prov från personer som är misstänkta för brott som kan leda till fängelse får registreras.

Dalapolisen var inte sen att utnyttja de utökade möjligheterna.

Under förra året togs 787 dna-prov i länet som skickades till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, för fastställande och registrering i dna-registret.

Bara två polismyndigheter, Östergötland och Västernorrland, var flitigare i sin provtagning. Och i den sexläns-region som Dalarna ingår i, var det bara Uppsala som tog fler dna-prov.

-Vi har nyttjat de utökade möjligheterna i stor utsträckning och tittar man på antalet dna-prov så tycker jag att vi ligger ganska bra till jämfört med andra polismyndigheter, säger Sven-Åke Petters, dalapolisens presstalesman.

Dna-proven som Dalarna skickat till SKL har gett omedelbara resultat. Under 2006 kunde 127 gamla brott, där dna säkrats vid brottet men gärningsmannen inte hittats, klaras upp.

Med uppklarat menas att en person har kunnat knytas till brottet. Lagföring är en annan sak, eftersom vissa brott hunnit preskiberas. I andra fall har gärningsmän undgått åtal och lagföring för den gamla brottsligheten, eftersom personen i fråga efter det gamla brottet dömts till ett betydande straff för annan brottslighet.

Hittills i år har dalapolisen tagit och skickat 39 dna-prov. Målet är att under 2007 ta 1315 prov, vilket just nu är det maxantal som Dalarna får belasta SKL med.

Mer läsning

Annons