Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Notorisk trafikbrottsling får behålla bilen

"Frun behöver den".
Därför ville den flera gånger dömda trafikbrottslingen ha tillbaka sin bil.
Nu går en oenig tingsrätt med på ett återlämnande och dömer samtidigt mannen för nya trafikbrott.

Annons

Sex gånger från år 2005 och framåt har den 32-åriga mannen från Borlänge ertappats med att köra bil, trots att han saknar körkort.

Senaste domen rörande olovlig körning meddelades i maj förra året och rörde då en körning som ägt rum under 2009.

Under 2010 har han stoppats ytterligare två gånger, i Borlänge och Surahammar, i samband med att han kört bil. För det och narkotikabrott ställdes 32-åringen nyligen inför rätta.

Målet avgjordes utan att mannen kom till förhandlingen.

Via sitt försvar lät han dock meddela att han erkände det han lastades för, men bestred åklagarens vilja att förverka bilen. Han ville ha tillbaka den, uppgav han, för att hans fru behövde den för att skjutsa barnen i.

Om det har rätten efter förhandlingen resonerat.

I den dom som nu meddelats i fallet skriver tingsrätten att de trafikbrott som mannen tidigare dömts för är många, men att de å andra sidan ligger långt tillbaka i tiden.

Rätten konstaterar också att omfattningen av trafikbrott som mannen begått varit mindre under de senaste åren.

Att han nu döms för ytterligare två olovliga körningar väger rätten in, men då mannen betalat av nästan hela sin skuld på bilen och frun behöver den, anser tingsrätten att det är oskäligt att ta bilen ifrån 32-åringen.

Därför får han, trots två nämndemäns protester, behålla den. De skiljaktiga nämndemännen ansåg att bilen borde tas ifrån mannen, för att förebygga att han begår fler trafikbrott, men de blev i frågan överröstade.

De senaste trafikbrott 32-åringen dömts för har resulterat i dagsböter.

Nu anser tingsrätten att det är dags att skärpa påföljden något, eftersom mannen ändå återfaller i samma typ av brottslighet.

Han ska därför, för de två olovliga körningarna under fjolåret samt ett innehav och bruk av cannabis, avtjäna en månad i fängelse.

Mer läsning

Annons