Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio år för dubbelmord

Annons

Under rättegången, som hölls i förra veckan, ville inte 18-åringen berätta om morden på föräldrarna. Enligt hans advokat besvärades han av att pressen fanns bland åhörarna i salen. Därför stängde tingsrätten dörrarna under den del av förhandlingen då 18-åringen skulle svara på frågor runt dådet.

I domen, som meddelades i går, framgår vad han sade.

18-åringen berättade för rätten att han var i skolan under dagen före morden. Han rökte hasch och tog Rohypnol. Senare på kvällen, när han ätit middag och satt framför datorn, drog han i sin amfetamin genom näsan. Ett par timmar efter att föräldrarna somnat gick han ut i garaget, bytte kläder och hämtade en yxa och flera knivar.

­Jag vet inte vad jag tänkte. Det var inget jag planerade, sade han i rätten.

18-åringen gick sedan till föräldrarnas sovrum, tände taklampan, och högg den sovande pappan med yxan i huvudet. Han tror att han gjorde det en gång, men obduktionsrapporten visar att det handlade om flera slag.

Enligt 18-åringen vaknade inte mamman av det. Hon hade öronproppar och hörde inte vad som hände.

Han gick runt sängen och skar henne i halsen med kniv. Hur många gånger vet han inte. För rätten har han uppgett att hon kan ha vaknat då och försökt försvara sig, men att hon suttit eller stått upp (vilket blodrinningar och kroppens placering tyder på) är inget han minns.

Att han också skulle ha hållit för hennes mun när han skar halsen av henne, är heller inget han känner igen.

­Det känns fel i mig.

Att det var 18-åringen som tog livet av sina föräldrar har han erkänt. Och att han var ensam gärningsman och använde kraftigt övervåld, råder det enligt rätten inga tvivel om.

Men på frågan varför finns inget svar.

Under rättegången har inte 18-åringen säkert kunnat minnas att morden föregåtts av bråk mellan honom och föräldrarna. Inte heller kan kraftig narkotikapåverkan vara en förklaring, anser rätten, då prover som togs efter olyckan enbart visade mindre mängder av narkotika och alkohol i hans blod. Själv har han på frågan varför svarat att han inte vet och i den rättspsykiatriska undersökningen saknas också förklaring.

Men att han ångrar sig, det sade 18-åringen bakom stängda dörrar i tingsrätten.

–­ Jag skulle göra vad som helst för att få det ogjort.

Att det rör sig om två fall av mord fastslår nu tingsrätten. För dåden döms 18-åringen till nio års fängelse. Ett kortare fängelsestraff än så kan, trots hans ringa ålder, enligt rätten inte komma i fråga.

Det finns i det här fallet för många försvårande omständigheter.

Dåden begicks mot gärningsmannens egna föräldrar. I deras hem. I en situation där de var försvarslösa. Pappan sov troligen, menar rätten, och dog i sömnen. Men mamman vaknade. Kämpade emot. Och hade, enligt rätten, troligen en kraftig dödsångest innan hon avled.

Det handlar också om kraftigt övervåld mot båda offren, samt fortsatt våld mot dem efter att de avlidit.

18-åringen kommer att kvarbli i häktet fram till dess att domen kan verkställas.

Mer läsning

Annons