Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedbrunna huset byggs upp

/

Annons

Branden i hyreshuset på Herrhagsvägen 55 kostade två människors liv när den bröt ut, natten mot den 21 maj. Enligt en preliminär rapport startade branden i en lägenhet på andra våningen och spreds sedan ut genom fönstren och upp längs fasaden, innan den tog fart i vindsförråden på fjärde våningen. Våningsplanet alldeles ovanför lägenheten där branden startade klarade sig bättre än översta våningen.

- Att branden sprider sig genom fönstren är brukligt. Det som är förvånande är att den så snabbt gått direkt upp i yttertaket. Vår uppfattning är att det har gått fortare än normalt, men vi vet inte varför, säger Mats Hedlund, ansvarig för den olycksförebyggande enheten på Räddningstjänsten Dala Mitt.

Polisen väntar fortfarande på flera provsvar från Statens krimnialtekniska laboratorium och inte förrän om ytterligare några veckor kan nästa pusselbit läggas i utredningen kring brandorsaken.

Klar är däremot den fastighetsbesiktning som försäkringsbolaget gjort av det eldhärjade huset. Det har visat sig att betongstommen är intakt och att huset därför kan byggas upp på befintlig stomme. Ytterväggarna är sot- och vattenskadade och kommer att rivas och byggas upp igen. Inom några dagar ska huset täckas av väderskydd, så att arbetet kan sätta igång.

- Vissa lägenheter i botten saneras bara, annars kommer vi att riva rent från våning två och uppåt, säger Ingrid Forssell, teknisk chef på Kopparstaden.

De vita husen i Herrhagen byggdes i början av 1970-talet och sedan dess har nya myndighetskrav tillkommit, bland annat vad gäller tillgänglighet, energi och brandskydd.

- Det nya huset får en hiss. Men i övrigt vet vi inte vad som blir annorlunda än förut. Vi siktar på att huset ska vara så likt de runtomkring som möjligt, säger Ingrid Forssell.

Hon kan inte svara på om det blir några förändringar i husets uppbyggnad för att möta de nya kraven på brandsäkerhet. Först måste arbetet projekteras.

- Det är inte säkert att vi får veta mer om brandorsaken innan vi börjar bygga om. Vi kan inte vänta på utredningen, det kan ju ta ett halvår innan den är klar. Vi går ändå efter de senaste rönen inom brandsäkerhet, säger Ingrid Forssell.

Till hösten räknar man med att rivningsarbetet är klart så att nybyggnationen kan sätta igång. Inflyttning kan ske undera andra halvan av 2008. I och med branden upphörde alla hyreskontrakt i huset och gästerna erbjöds nya hem. De som vill flytta tillbaka får förtur till det restaurerade huset.

Mer läsning

Annons