Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"När jag tagit ett eller två steg smäller det tredje skottet"

Annons

Den 6 november, nästan en vecka efter skottdramat, kommer Ludvikapoliserna Uno Hane och Jan-Olov Källström till Falu lasarett för att höra 26-åringens version.

Denne berättar att han träffat den 66-årige gevärsmannen någon gång men de känner inte varandra närmare.

Den här förmiddagen den 31 oktober skulle 26-åringen och hans sambo spela in en videofilm med en av sina islandshästar som var till salu. Spekulanten ville nämligen se hästen på video innan han bestämde sig.

De rider några gånger fram och tillbaka på den allmänna vägen som går upp och förbi mannens hus.

26-åringen berättar i förhöret att den åtalade är upprörd. Bland annat säger denne något i stil med att vägen blir förstörd om man travar här med hästar.

- Jag säger att jag ska komma tillbaka och laga den, det är inga problem.

- Då säger han dra åt helvete, dra åt helvete pojkvasker, eller dra åt helvete din djävel.

26-åringen tar en sista tur upp på vägen och när han saktar in från galopp till trav går hästen ned på knä och han hör en kraftig smäll. Han befinner sig då nära infarten till mannens tomt.

- Min första tanke är att det är en kraftig smällare eller någon granat för att skrämma hästen.

26-åringen ser att hästen blöder och försöker hjälpa den upp. Då hör han det andra skottet och upptäcker att mannen befinner sig utanför huset på sin tomt och "står och siktar mot mig". Hästen springer i väg och 26-åringen hoppar över ett lågt stängsel och in på en åker för att komma undan.

- När jag hoppat över och tagit ett eller två steg smäller det tredje skottet. Jag känner hur högra foten blir stor som en fotboll. Det är som om någon står och slår med en stor slägga på benet oavbrutet.

Han försöker springande eller krypande ta sig därifrån för att efter några sekunder känna smärtan. Han tittar på underbenet och förstår direkt att det har gått av.

- Jag lägger mig och det bara pulserar ut blod och jag bara skriker hjälp mig. Ingen kommer, jag fortsätter skrika allt vad jag kan.

26-åringen får loss sin sjal och knyter den så hårt han kan precis ovanför knäskålen

- Jag blir mer och mer förtvivlad att inte någon kommer och hjälper mig. Jag ligger där och skriker.

Så småningom dyker det upp ett par personer. Den tredje som kommer är hans sambo som skött videofilmningen och nu varit och ringt efter ambulans.

Tiden går men ingen ambulans visar sig. Någon går och ringer och får beskedet att ambulansen inte får köra fram utan måste avvakta polisens ankomst. Vad 26-åringen förstår så kommer det att dröja minst 40 minuter innan polisen är på plats.

- Jag blir liggande i 40 minuter utan att någon kommer dit. Det är ju ofattbart, utbrister 26-åringen under förhöret.

Till slut kommer polisen och strax därefter ambulansen. 26-åringen ber att få smärtstillande medel innan han flyttas in i ambu-lansen och därefter förs han till Falu lasarett för vård.

Mer läsning

Annons