Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordförsök i rätten

Annons

Trots att det fanns ett hundratal personer inne på Stella Blu när en 21-åring sköts i nacken så verkar alla ha vänt bort huvudet vid själva skottögonblicket. Av alla vittnen polisen förhört är det märkligt nog ingen som direkt säger sig ha sett när 21-åringen sköt.

Flera vittnen säger att det varit allmänt känt att den åtalade 21-åringen och den skottskadade varit osams en längre tid. Det bekräftas också av den skadade.

Tidigare på kvällen har flera personer sett de båda bråka och de ska också ha gått ut på gatan en stund. Ett vittne har också berättat för polisen att hon hört 21-åringen säga vid ett tidigare tillfälle att "en vacker dag ska jag ta honom" och att han skulle "skjuta den jäveln". Orsaken ska vara att den skjutne, som också umgåtts i kriminella kretsar, trakasserat 21-åringens bror. De båda ingår i två konkurrerande kriminella nätverk.

21-åringen nekar dock till att de skulle ha varit osams.

Han säger att han träffade en person på krogen som han tidigare velat köpa en pistol av. Den här kvällen hade denne en sådan på sig och den skulle 21-åringen få köpa för 5 000-6 000 kronor. De gick avsides och 21-åringen fick pistolen.

Vid en rekonstruktion av händelsen ger 21-åringen sin version av vad som hände. Han satt vid ett bord och han reste sig för att flytta pistolen till byxlinningen på framsidan. Då gick ett skott av.

21-åringen tog sig sedan ut från krogen i det tumult som följde, innan lokalen spärrades av och tog sig hem på natten. Han höll sig undan tills han kunde gripas hemma hos en bekant, en äldre kvinna, cirka ett dygn efter händelsen. Vapnet hade han inte kvar.

Skottet avlossades enligt rättsläkarintyget på ett visst avstånd. Att det handlar om ett vådaskott tänker åklagaren försöka motbevisa bland annat med stöd av kriminaltekniker Kjell Nyhléns vittnesmål om hur en halvautomatisk pistol fungerar. Innan ett skott kan gå av måste man exempelvis göra en mantelrörelse.

Ett avlyssnat telefonsamtal mellan en kamrat till 21-åringen och en annan person där de pratar om att det handlade om en "ren avrättning" ligger också till grund för åklagarens åsikt att det inte var ett vådaskott. Det samtalet spelades in i samband med en annan utredning.

Två kamrater till 21-åringen har i förundersökningen varit misstänkta för att ha hjälpt honom, men dessa har skrivits av från utredningen.

21-åringen åtalas också för grovt vapenbrott.

Mer läsning

Annons