Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordbrännare kan få långt fängelsestraff

Annons

När huvudförhandling hölls mot den 30-årige mannen som suttit häktad sedan i början av juli, yrkade åklagaren på ett fängelsestraff på tre och ett halvt år.

Försvaret var tveksam till att hans klient skulle fällas för mordbrand och menade, trots klientens erkännande, att straffet kunde sättas till ett eller högst två och ett halvt år - om tingsrätten anser att han ska dömas för mordbrand i två fall.

Vid rättegången erkände den 30-årige mannen nästan alla brott som lades honom till last, sammanlagt åtta åtalspunkter. Enda brottet han inte erkände var hotet mot en polisman sedan han gripits. 30-åringen ifrågasatte inte uppgiften men sade att han hade en dålig minnesbild av det inträffade.

Det var den 11 juli som den 30-årige mannen ska ha gjort sig skyldig till de här brotten. Det började med att han tände på en bil efter Europaväg 45, det brottet rubricerades som skadegörelse. Därefter satte han eld på en större byggnad vid ett möbelföretag i centrala Malung. Och hade man inte upptäckt elden i ett tidigt skede kunde det ha blivit en storbrand. Samma dygn fortsatte den 30-årige mannen till byn Jägra utanför Malung, där han anlade brand i ett boningshus som brann ner till grunden.

Dessa två fall av mordbrand har den åtalade erkänt, det finns även teknisk bevisning som knyter honom till bränderna.

I drogpåverkat tillstånd fortsätter den 30-årige mannen sin turné, innan han tas om hand av en polispatrull i Östra Utsjö i Malung. I samband med gripandet och färden från platsen ska han alltså ha hotat en polisman.

Mannen ska sitta kvar i häkte till dess dom avkunnas.

Mer läsning

Annons