Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mord - och nya dödshot

Annons

- Polisen borde ge honom beskydd. För inte så länge sedan avrättades en person i Stockholm under liknande omständigheter, sade advokat Thomas Olsson till tidningen på torsdagskvällen.

Han försvarar den misstänkte 23-åringen från Hedemora som åtalats för mordet, men som nekar till anklagelserna.

Kammaråklagare Per-Göran Persson inledde rättegången med en lång redogörelse om vad som kommit fram under den omfattande utredningen kring mordet den 21 juli.

Han presenterade mängder med bevismaterial som leder till den häktade 23-åringen som är systerson till Violetas make.

Den misstänkte som kom till Sverige på ett turistvisum i slutet av 1990-talet har därefter haft egen lägenhet nära restaurangen i Hedemora där han jobbat utan att någon myndighet upptäckt att han vistats illegalt i landet. Han fick mat och husrum som betalning för att städa och arbeta i köket.

23-åringen var den siste som lämnade restaurang Heden natten då Violeta mördades.

I går var Falu tingsrätt på plats för syn av brottsplatsen i Hedemora. Den misstänkte 23-åringen hölls under uppsikt av vakter från häktet i Falun.

En kriminalpolis som varit med under hela utredningen var också på plats.

Enligt noggranna undersökningar har kriminaltekniker funnit 23-åringens blod på flera föremål och spåren efter skor på mordplatsen stämmer överens med de Nike-skor som hittades vid husrannsakan hos mannen sedan han greps.

Men trots det som kan uppfattas som stark bevisning hävdar 23-åringens försvarare, advokat Thomas Olsson från Stockholm, att hans klient är oskyldig till mordet.

- Jag kommer senare att förklara varför han är oskyldig, säger Thomas Olsson.

Han ställde i går en hel del frågor om hotbilden mot Violeta och den nye man från Falun hon ville fortsätta leva med sedan hennes make dömts till sex års fängelse för grovt narkotikabrott.

Advokaten hänvisade till polisens uppgifter om att flera personer ringt och hotat Falubon som hade sällskap med Violeta.

- Vi ville resa och berätta för barnen att hon ville skiljas och sälja restaurangen och börja om på nytt, sade Falubon.

- Sista gången hon ringde till mig var vid tio eller elvatiden på lördagskvällen. Hon berättade att hon var på väg att stänga restaurangen för att gå ner i puben.

- Vi skulle träffas på söndagen.

Men en kamrat ringde och berättade att något hade hänt.

- Jag ringde hennes nummer, men fick inget svar. När jag sett avspärrningsbanden runt Violetas bil fick jag ett samtal där den som ringde sa att jag skulle sitta ner, berättade Falubon.

Efter sömnlösa nätter och sorg rullades åter hotbilden mot honom upp vid gårdagens rättegång.

Före mordet ringde en person, ibland flera gånger om dagen, och uppmanade Falubon att sluta träffa Violeta.

- Jag blev hotad flera gånger och han sa bland annat att jag skulle få åka rullstol resten av livet.

Personer i en mörk BMW har besökt hans arbetsplats i Falun och frågat efter honom. Vittnen har sett en man med huva över huvudet och har berättat för polisen att männen i bilen hade märken från en mc-klubb på ryggen.

Rättegången fortsätter på onsdag.

Mer läsning

Annons