Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moramördaren friskförklarad

Annons

Efter fyra och ett halvt års vård går mannen fri och vill nu ha regelbundet umgänge med sina tre barn.

Men beslutet att släppa Moramördaren fri har inte varit helt okontroversiellt. Chefsöverläkaren vid Skönviks psykiatriska klinik i Säter ansåg sig inte kunna bedöma om mannen var frisk eller inte och överlämnade därför åt länsrätten att avgöra om vården skulle fortsätta.

Då gick frågan automatiskt till Socialstyrelsens rättsliga råd för yttrande. Det skriver så här:

"Den psykiska störning som XX lidit av och som föranledde överlämnandet till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning föreligger inte längre."

Socialstyrelsen utesluter dock inte återfall, utan skriver i sitt yttrande:

"Risk för återfall i allvarlig brottslighet kan emellertid inte helt uteslutas, men Socialstyrelsen finner att såsom lagen är skriven och såsom permissionsbestämmelserna är utformade saknas förutsättningar för fortsatt vård."

I Borlänge finns en skakad Hana Krasniqi, mamma till den mördade Lumnije och mormor till de barn som Moramördaren och Lumnije hade tillsammans.

- Det här är fruktansvärt. När domen från länsrätten kom hem i brevlådan trodde jag inte det jag såg. Barnen är rädda, och själv kan jag inte förstå hur den här mannen kan anses vara frisk, säger Hana Krasniqi.

Moramördaren dömdes först som fullt frisk till livstids fängelse för mord av Mora tingsrätt, men överklagande och dömdes i stället till rättspsykiatrisk vård.

Tidningen har tidigare berättat att Hana Krasniqi är mycket kritisk till hur den rättspsykiatriska vården fungerar. Det senaste året har Moramördaren haft långa permissioner utan att familjen Krasniqi har underrättats.

I maj i år tog Moramördarens advokat kontakt med Hana Krasniqi och meddelade att mannen vill börja träffa sina barn regelbundet.

- Barnen är självklart skrämda, han har mördat deras mamma. Själv förstår jag mig inte på den svenska lagen, mannen som dödade min dotter går fri och nu vill han träffa barnen. Det är synd om Sverige, säger Hana Krasniqi.

ANNA-KARIN LITH

Mer läsning

Annons