Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mopedförare döms för rattfylleri – själv hävdar mannen att mopeden var trasig

Vakterna är säkra på att mannen körde moped trots att han var berusad.
Själv förnekar han brott och hävdar att mopeden i fråga var trasig och att han bara ledde den.
Nu döms mannen, som bor i Avesta kommun, till dagsböter för rattfylleri.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: Så mycket tjänar hockeystjärnorna och tränarna i Leksand – en spelare sticker ut

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 30-årsåldern och bosatt i Avesta kommun. I slutet av juli i år befann sig mannen på festplatsen vid Näs idrottsplats i Avesta kommun. I samband med detta såg två ordningsvakter att mannen kom körande på en moped trots att han var berusad och hade motsvarande 1,38 promille alkohol i blodet.

Vakterna har vittnat om att de såg mopeden vingla under färden samt att föraren inte bar hjälm. Därför kunde de se att föraren var den nu dömde mannen.

En av vakterna har berättat att mannen vinglade väldigt mycket när han skulle stanna mopeden och sätta ner fötterna i marken. Den andre vakten är säker på att mannen inte ledde mopeden utan att han körde den samt att det vid tillfället inte var några andra mopeder som kördes i området.

Falu tingsrätt dömer en man från Avesta kommun till dagsböter för rattfylleri. Mannen döms, mot sitt nekande, för att ha kört moped vid Näs idrottsplats trots att han var berusad. Själv hävdar mannen att mopeden var trasig och inte gick att köra.

Mannen har förnekat brott och hävdat att mopeden var trasig och därför inte gick att köra. Han har hävdat att mopeden dock gick att starta, men att man bara kunde gå bredvid och leda den. Enligt mannen så befann han sig hos en vän med sin trasiga moped. Duon drack alkohol och gick sedan i väg med den trasiga mopeden. Då de kom till festplatsen beslöt de sig för att stanna till på festen.

Mannen har hävdat att han och vännen turades om att leda och skjuta mopeden. Väl framme vid festplatsen ställde han mopeden vid grinden, där det stod flera andra mopeder. Efter ett tag kom ett par vakter fram till honom och sade att han var för berusad.

En stund senare fick han höra att de hade sett honom köra mopeden. Själv hävdar mannen att vakterna måste ha blandat ihop honom med någon annan eftersom hans moped inte gick att köra.

Vännen berättar samma sak, att duon turades om att leda och skjuta den trasiga mopeden. Han hävdar att han var med den nu dömde mannen till och från under kvällen och att han inte såg att mannen körde någon annan moped under kvällen.

Falu tingsrätt konstaterar att det är utrett att mannen var berusad samt att meningarna går isär om mannen körde mopeden eller ledde den. Vid en samlad bedömning av utredningen så anser tingsrätten att det inte finns anledning att betvivla uppgifterna som vakterna har lämnat och inte heller betvivla att de skulle ha misstagit sig.

Tingsrätten konstaterar även att båda vakterna har identifierat mannen som föraren samt att de omhändertog honom direkt efter färden. Falu tingsrätt anser att det är bevisat att mannen körde mopeden trots att han var berusad och att han därmed ska dömas för rattfylleri.

Falu tingsrätt dömer mannen att betala 90 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 4 500 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Mannen var även åtalad misstänkt för grov olovlig körning, efter att ha kört mopeden trots att hans körkort var återkallat, men åklagaren har valt att lägga ner den åtalspunkten i brist på bevis.

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons