Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modebutik plundrad av bedragare

2009 såldes Da Silva Unick Moda AB med butik i Hedemora till en köpare som sade sig vilja fortsätta driva butiken.
I stället rörde det sig om bedrägeri och klassisk bolagsplundring. I dag är butiken nerlagd och bolaget i konkurs. Och några ägare har varken konkursförvaltaren eller polisen sett röken av.

Annons

Som köpare står en Magnus Ålund, viken troligtvis är en helt fiktiv person. Det konkursade bolaget är skyldig åtta företag och personer tillsammans drygt 1,2 miljoner kronor. Han har polisanmälts av konkursförvaltaren advokat Anders Roswall men eftersom han försvunnit, troligen ur landet, har förundersökningen lagts ned.

– De han är skyldig pengar kan känna sig fullständigt lurade, säger Anders Roswall.

Konkursförvaltaren har tvingats göra en nödbouppteckning, eftersom det inte gått att få tag på några företrädare för bolaget, inte heller någon form av bokföring.

För säljaren av bolaget, som skött bokföringen oklanderligt fram till att han sålde företaget, innebär bedrägeriet en förlust på drygt 97 000 kronor. Andra fordringsägare är Södra Dalarnas Sparbank med ett krav på närmare 120 000 kronor och Öhrlings PwCAB, Avesta, 14 500 kronor. Leverantörrskulderna uppgår till 565 280 kronor, obetalda löner 243 000 kronor och obetalda skatter 161 000 kronor

I stället för att fortsätta driva butiken i Hedemora gjordes en utförsäljning av varorna och butiken lades ned.

Under våren 2010 hade bedragaren hyrt en lokal Falkenberg där han sade sig planera att öppna en butik. Han hade också köpt in ett varulager av sommarkläder och anställt två personer. Butiken öppnade aldrig, inga löner betalades ut och inga hyror betalades fram till oktober då företaget försattes i konkurs.

Det är en klassisk metod bland bedragare att köpa ett välrenommerat företag. Med företagets goda namn går det bra att köpa in varor som säljs ut, men leverantören får inte betalt.

Vem som döljer sig bakom namnet Magnus Ålund är svårt att säga.

Konkursförvaltaren misstänker att det rör sig om en Peter Eriksson som utvandrade till England 2006.

Ytterligare ett namn figurerar i bedrägeriet. Det rör sig om en Steffano Batrogelli som är styrelsesuppleant i konkursbolaget. En märklig detalj är att båda männen har uppgett personnummer vars fyra sista siffror består av nollor. Något som företagets konkursförvaltare, advokat Anders Roswall, reagerat på.

– Man förväntar sig att bolagsverkets datorer skulle ha skrikit av ett sådant personnummer, men det skyddet finns tydligen inte och de har kunnat registreras som firmatecknare, säger han.

Advokat Roswall har polisanmält Ålund/Eriksson, men eftersom ingen lyckats få tag på honom tros han ha försvunnit tillbaka England och förundersökningen har lagts ned.

Den tidigare ägaren av Da Silva Unick Moda AB har skött bokföringen av bolaget klanderfritt och står utom alla misstankar om brott.

Mer läsning

Annons