Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänks ha tvingat hund till sexuella handlingar

En man och en kvinna boende i en by i Ludvika kommun har vid Falu tingsrätt åtalats för djurplågeri. De ska enligt åtalet ha tvingat en hund att delta i sexuella handlingar med människor.

Annons

Det var någon gång under perioden årsskiftet 20011/2012–juli 2012 som paret enligt åtalet med uppsåt, otillbörligen utsatte en ung hanhund för lidande genom att tvinga hunden att delta i sexuella handlingar med människor.
I förhör har paret delvis erkänt de faktiska omständigheterna, men de förnekar djurplågeri.
Bland bevisen finns beslagtaget bildmaterial som visar sexuella handlingar med hunden. Vidare har en legitimerad veterinär utifrån bildmaterialet styrkt att hunden tvingats till gärningarna och därigenom lidit. Även andra vittnesmål har lämnats.
Den 26 mars lägger regeringen fram förslag om en ny djurskyddslag, där bland annat "användning av djur för sexuella ändamål" utgör ett kapitel. Där konstateras att det i Sverige i dag inte finns något generellt förbud mot sexuell användning av djur, så länge det inte medför lidande för djuret.
Man kan dock läsa att "enligt nuvarande lagstiftning kan användning av djur för sexuella ändamål straffas som djurplågeri enligt 16 kap. 13 § brottsbalken. En förutsättning för straffrättslig påföljd är att det går att styrka att gärningen har inneburit fysiskt eller psykiskt lidande för djuret."
Utredaren vars arbete står som grund för lagförslaget har dragit slutsatsen att sexuell användning av djur bör förbjudas.
Kvinnan är dessutom åtalad för tre fall av misshandel. Hon ska enligt åtalet ha slagit en flicka i ansiktet med öppen hand. Vid ett annat tillfälle ha dragit henne i håret och i juni förra året ha knuffat flickan in i ett element. Kvinnan har delvis erkänt de faktiska omständigheterna.

Mer läsning

Annons