Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlad borde ha varit beredd på våld

Mannen hjälpte polisen genom att stoppa en brottsling med pistol. Han blev misshandlad och får nu 5 000 kronor för sveda och värk.
Däremot får han ingenting för kränkning. Tingsrätten anser att han – i likhet med en polisman – borde ha varit beredd på att mötas av våld när han grep in.

Annons

Händelsen inträffade i mars 2010 i Jakobsgårdarna. Mannen satt och tittade på tv när han hörde ett skott utifrån. Jakobsgårdsbon tittade ut och såg tre män varav en hade något i handen som mannen bedömde vara pistol. När han kom ut bar en annan av männen vapnet.

Jakobsgårdsbon gick ett tiotal meter efter männen och hörde att de använde ord som patroner, magasinet och mantelrörelse. Då ringde han till polisen. När polisen kom dit började mannen med vapnet att springa mot Jakobsgårdsbon som försökte hindra honom, vilket ledde till att de föll omkull.

I förhör har Jakobsgårdsbon berättat att han fick ta emot flera slag mot bröstkorgen och i huvudet med ett föremål. Han trodde också att han blivit skjuten efter ett slag i sidan och kände dödsångest. Efter händelsen har han mått dåligt och insett att det var dumdristigt att ge sig ut efter personer som var beväpnade. Mannen har besökt öppenvårdpsykiatrin och äter antidepressiv medicin. Han hade också ont i kroppen i tre månader efteråt.

Via sin advokat har mannen begär att få 10 000 kronor för sveda och värk och lika mycket för kränkning.

"Under tumultet med XX kände han att pistolen riktades mot hans kropp och dessförinnan hade XX också riktat pistolen mot honom. Detta gör att kränkningsersättningen bör ligga högre än normalt", skriver advokaten i sin skadeståndsbegäran.

Men det anser inte tingsrätten som konstaterar att mannen blivit fysiskt skadad men inte allvarligt. Om de psykiska besvären enbart har att göra med misshandeln i Jakobsgårdarna tycker ledamöterna är oklart. Därför anser rätten att 5 000 kronor för sveda och värk är lämpligt eftersom det motsvarar en akut sjuktid om två månader.

När det gäller kränkning får mannen inte ett öre. I domen står att det var "mycket hedervärt och rådigt" av honom att stoppa den flyende brottslingen och hjälpa polisen. Men att han "frivilligt gav sig in i en situation där han kunde räkna med att mötas av våld." Han visste att brottslingen hade en funktionsduglig pistol och borde, enligt tingsrätten, precis som vad som gäller polismän ha haft en beredskap för att mötas med våld vid ett ingripande.

Mannen med pistolen, en 43-årig Borlängebo, döms förutom att betala Jakobsgårdsbon 5000 kronor till sju månaders fängelse. Förutom misshandel och vapenbrott ingår även två fall av narkotikabrott och ett fall av brott mot knivlagen i det straffet. Han ska också betala 500 kronor till brottsofferfonden.

En annan i sällskapet, en 35-åring, döms även han för vapen- och narkotikabrott till 120 timmars samhällstjänst. Han ska också fortsätta hålla kontakt med öppenpsykiatrin på den ort han bor nu. Om han dömts till fängelse hade straffet motsvarat fem månader.

Fotnot: Pistolen är enligt Statens kriminaltekniska laboratorium troligen ett omändrat start/gasvapen. "Med tillhörande patroner är det ett fungerande tillståndspliktigt vapen", skriver tingsrätten.

Mer läsning

Annons