Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metallförskringringen i hovrätten i dag

Annons

1 033 555 kronor. Den summan försvann under åren 2000-2004 ur Domnarvets arbetares sjukfond. Fonden handläggs vid Metalls avdelning 63 i Borlänge och där hade en kvinna i 40-års åldern under de aktuella åren huvudansvaret för fondens affärshändelser och bokföring.

I samband med bokslutet 2003 gjordes upptäckten.

Någon hade i efterhand ändrat balansen. Det ledde till en intern revision, i vilken man upptäckte att stora summor pengar inte bokförts alls eller på ett felaktigt sätt. Man såg också att dryga 300 000 kronor från fonden vid 19 tillfällen flyttats över till ett privatkonto- tillhörande den 44-åriga kvinnan. En stor del av pengarna, över 200 000 kronor, hade sedan flyttats vidare till Kvarnsvedens IK, där kvinnan under den aktuella tiden var kassör.

Efter en omfattande polisutredning rörande de pengar Metall saknade åtalades kvinnan för grov förskingring. I tingsrätten nekade hon till anklagelserna. Hon kunde inte förklara de misstag hon begått i bokföringen och vad gäller kontoöverföringarna uppgav hon att det rörde sig om rena misstag. Hon sa också att hon under den aktuella tiden mått mycket dåligt och varit stressad, deprimerad och deltidssjukskriven.

"Jag vet inte vad jag höll på med under den här tiden" uppgav hon för tingsrätten.

Som ansåg att det kunde ha varit så. I enstaka fall. Men i andra fann man förklaringarna osannolika.

Den 23 februari förra året dömde Falu tingsrätt kvinnan för grov förskingring. Hon ålades att återbetala hela den miljon som saknades i fonden samt att avtjäna ett år och två månaders fängelse.

Domen överklagades och i dag inleder Svea hovrätt sin prövning av fallet.

Rättegången kommer att pågå i tre dagar och försvaret, som klagade på tingsrättens dom, vill i första hand att kvinnan helt ska frikännas. Om hovrätten ändå skulle anse henne skyldig vill man i andra hand att hon dömas till ett icke frihetsberövande straff.

Och, som sista alternativ, ett betydligt kortare fängelsestraff.

Mer läsning

Annons