Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias Flink flyttad

Annons

Där finns inga höga murar som skymmer utsikten. På Beateberg sitter långtidsdömda som förbereds för frigivning.

I förra veckan gick flyttlasset från Norrköping, där Mattias Flink varit intagen sedan han dömdes till livstids fängelse av Högsta domstolen.

Den 10 juni i år har det gått tio år sedan den tragiska händelsen i Falun, då sju personer sköts till döds och en skadades allvarligt.

På Beatebergsanstalten råder samma regler som på Norrköping, Kumla, Hall och andra slutna anstalter, men här finns inga murar, utan i stället dubbla staket som man kan se igenom.

- Man upplever det som öppnare. Och självklart är det lättare att rymma härifrån, säger Robert Strömfelt, chef på Beatebergsanstalten.

En dryg majoritet av de 44 intagna på anstaltens slutna avdelning är narkomaner, som får behandling för sitt missbruk. Där sitter personer som har dömts till fängelsestraff på mellan två veckor och tre år.

Men där finns även en grupp långtids- och livstidsdömda, som redan suttit i flera år och som inte bedöms som flyktbenägna. En av dem är alltså Mattias Flink.

- Meningen är ju att de ska ut i samhället. Tanken är att jobba för att de inte ska återfalla i brott, och då är det en förberedande åtgärd att flyttas till öppnare anstalt, säger Robert Strömfelt.

På Beatebergsanstalten kan Mattias Flink röra sig fritt inomhus, till biblioteket, gymnastikhallen eller biljardhallen. En timme om dagen får han gå ut på fotbollsplanen, övervakad av vakter.

Åtta timmar om dagen måste han vara sysselsatt, antingen med jobb i snickeriet, studier eller något slags motivationsprogram.

I sitt rum får han ha en matta, två blomkrukor, en lampa och ett fåtal elektriska apparater.

När det gäller permissioner är det kriminalvårdsstyrelsen som tar beslut.

Anstaltschef Robert Strömfelt gör inga uttalanden om enskilda intagna. Endast den intagne själv kan bryta den sekretessen.

- Jag har pratat med Mattias Flink och han har sagt åt mig att han inte vill ha någon kontakt med media, säger Robert Strömfelt.

KARIN WALLÈN

Mer läsning

Annons