Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstid för mord

Annons

I går dömdes den 23-årige släktingen till livstids fängelse för mordet på restaurangägaren Violeta Godevska i Hedemora.

Det ovanligt brutala mordet begicks för att stoppa hennes relation med en ny man.

Falu tingsrätt skriver i sin dom att flera personer vittnade om att Violeta träffat en ny man och att hon uttalat en vilja att skilja sig från sin man, sälja restaurangen och börja ett nytt liv på annan ort.

Tingsrätten skriver:

"Att 23-åringen kanske på uppdrag av hennes man varit engagerad i försöken att få Violeta att avstå från dessa planer har han själv förnekat. De handskrivna, och delvis maskinskrivna, lappar som påträffats hemma hos honom talar emellertid i en helt annan riktning".

I domen beskrivs hur 23-åringen övervakat sin chef och försökt få henne att låta bli att träffa den nye mannen.

"Det måste genom denna utredning sammantaget anses visat att 23-åringen haft ett starkt intresse av att hon avbröt förhållandet med (den nye mannens namn)"

Tingsrätten skriver vidare:

"Huruvida detta intresse i sin tur var grundat på uppdrag av någon annan person eller var sprunget ur egna känslor för Violeta måste hållas öppet".

Rätten redogör också om försvarets inställning om att det kunde finnas andra motiv för att döda henne än vad polis och åklagare kommit fram till.

"Vad som nämnts är den omständigheten att hennes man dömts för grovt narkotikabrott och att det i det sammanhanget kan ha funnits kvarstående skuldförhållanden, hämndmotiv eller liknande som legat bakom dödsfallet".

Tingsrätten drar inga slutsatser om att kvinnan skulle varit hotad till livet av utomstående personer och menar att det hade varit rimligt att hon i så fall skulle berättat om att hon känt sig hotad för en av sina väninnor och sin nye man.

Rätten sammanfattar motivbilden på följande sätt:

"23-åringen hyste ett starkt missnöje med Violetas levnadsförhållanden och visade ett engagemang för att ändra dessa samt att detta mycket väl kan ha utgjort en viktig del av bakgrunden till gärningen".

Tingsrätten nämner också att hon under natten kan ha ertappat 23-åringen med att stjäla pengar och att det akut kan ha utlöst gärningen.

Han döms för mord och grov stöld till livstids fängelse. Efter avtjänat straff ska han utvisas ur Sverige och förbjuds att återvända hit.

23-åringen ska betala 25 000 kronor i skadestånd till Violetas man och vardera 25 000 kronor till barnen. Till dödsboet ska 23-åringen betala 64 554 kronor för begravningskostnader och dessutom ska han ersätta restaurangen med 12 560 kronor som han stal under mordnatten.

Mer läsning

Annons