Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Livet blir aldrig detsamma igen"

Annons

- I dag har Mattias varit död i exakt sju veckor. Det är ofattbart att vi i familjen har överlevt den här tiden. Den där soliga, ljusa lördagseftermiddagen när vi fick höra vad som hänt, då stannade livet för mig.

Mattias mamma, Gunilla Ström, vände sig till tingsrätten, och berättade med egna ord om hur den ofattbara händelsen drabbar de anhöriga. Om hur en gråton lagt sig över tillvaron. Om hur den eviga frågan kommer tillbaka om och om igen:

Varför? Varför just Mattias?

- Mattias, som aldrig gjorde en fluga förnär. Han var den mest oprovocerande människa man kunde tänka sig. Kanske var det just därför han inte ökade på stegen. Varför skulle han tro att någon ville honom illa?

- Nu ska Mattias liv värderas. Sex eller åtta års fängelse? Vilken absurd fråga. Sådant här ska inte få hända. Men det gjorde det, den där soliga eftermiddagen i Falun, säger Gunilla Ström.

29-åringen har berättat att det var en slump att det blev Mattias Ström som fick ta all den ilska han bar på.

Under rättegångens sista dag berättade han också att han flera gånger, särskilt under det senaste året, tagit rohypnol för att hamna i ett sinnestillstånd där han kunde släppa hämningarna och ut-öva våld mot människor.

- Det har jag gjort många gånger för att kunna hämnas på människor som blåst mig på pengar, säger 29-åringen.

Försvarsadvokat Fredrik Lundberg yrkade i går att hans klient skulle genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

- Det är på tiden efter alla dessa år att man verkligen utreder vad problemet med honom är, säger advokaten, och 29-åringen nickar medgivande.

En mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning, har redan genomförts. Enligt denna har 29-åringen inte visat tecken på att vara allvarligt psykiskt störd enligt lagens mening.

För att ändå övertyga rätten om att en grundligare undersökning är nödvändig berättade advokat Lundberg att hans klient tagit åtta tabletter tradolan före mötet med läkaren. Tradolan är en form av syntetiskt morfin och 29-åringen hade alltså varit påverkad under intervjun.

- När jag tar droger blir jag normal. Jag kan inte umgås med folk utan att ha tagit droger, säger 29-åringen.

Efter överläggningar kom Falu tingsrätt fram till att avslå försvarets begäran om rättspsykiatrisk undersökning.

När chefsåklagare Fredrik Skoglund bad att få ställa några kompletterande frågor till 29-åringen började han med att ta upp det faktum att han först förnekat brott, men efter att ha konfronterats med bevisningen fått minnet tillbaka.

- Jag ljög, helt enkelt, säger 29-åringen.

Du mindes hela tiden?

- Ja.

Åklagaren yrkar på sammanlagt minst sex års fängelse för de brott som 29-åringen lastas för. Han betonade att våldet varit helt oprovocerat, att Mattias Ström inte haft någon möjlighet att värja sig och att 29-åringen druckit alkohol trots att han visste att han kan bli aggressiv när han är berusad.

- Han har gett sig på en okänd person på en plats där vi alla ska kunna röra oss utan rädsla för att bli påhoppade. Domstolarna i landet måste gå i bräschen och markera att sådant här våld är oacceptabelt, säger chefsåklagare Fredrik Skoglund.

De anhöriga har yrkat på sammanlagt drygt 400 000 kronor för bland annat psykiskt lidande och 29-åringen har medgivit hela summan.

När rättegången i går avslutades ville han inte bli försatt på fri fot.

Dom faller om en vecka.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons