Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lita inte bara på blinkersen

Annons

Fråga: Jag har en trafikrelaterad fråga. Jag ska svänga ut på en huvudled. Det kommer en bil som blinkar och jag gör tolkningen att bilen ska svänga in där jag kommer ifrån. Jag svänger därför ut på vägen. Då visar det sig att bilen inte alls skulle svänga utan kolliderar med mig.

Vem är skyldig till kollisionen?

Emma

Svar: För att kunna svara bör man veta mer om omständigheterna.

Man måste skilja på den straffrättsliga delen, där polisen ska avgöra om någon part gjort sig skyldig till straffbar vårdslöshet, och den civilrättsliga delen där försäkringsbolagen ska avgöra i vilken utsträckning den ena eller bägge parterna anses vållande.

Alla trafikanter har ett ansvar att visa omsorg och varsamhet i trafiken så att det inte sker trafikolyckor. Personligen skulle jag inte enbart förlita mig på att en bilist tänker svänga enbart därför att han blinkar. Det är nog säkrast att försöka avgöra om det finns andra tecken som tyder på det, t.ex. att farten verkar minska eller att fordonet förs ut i sidled åt det håll vederbörande blinkar.

Det krävs relativt grov oaktsamhet för att man ska dömas för vårdslöshet i trafik, och min erfarenhet av skadereglering säger att det inte är ovanligt att bägge parter anses vållande i någon utsträckning.

Stefan Dangart

Mer läsning

Annons