Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillkyrkan blev offer för lågorna

/
  • Slukat av lågorna. Lågorna slukade församlingshemmet vid branden i söndags morse. I de utbrända delarna av Lillkyrkans annex fanns vävstuga, konfirmandsal, barnverksamhet, tolv arbetsplatser med datorer och pärmar fyllda med arbetsmaterial och planering. Foto: Gunne Ramberg

Annons

Eftersom det i nuläget inte går att hitta någon naturlig anledning till hur branden uppkommit misstänker polisen att även denna brand var anlagd.

Polisen klassar den som grov mordbrand. Räddningstjänsten jobbade med eftersläckningsarbetet under en stor del av söndagen.

Samtidigt passerade en strid ström av människor på Hällvägen utanför Lillkyrkan.

Några grät när de såg förödelsen.

Den stora frågorna var: Vart är samhället på väg? Hur kan något sånt här hända?

Många hade behov av att prata och sökte svaren och tröst hos varandra.

Strax efter midnatt natten till söndag anmälde en person som var ute och rastade sin hund en skadegörelse mot Lillkyrkan. Vittnet hörde ljudet av krossat glas och såg tre personer springa från platsen.

Lillkyrkan var ihopbyggd med församlingsgården som innehöll bland annat samlingssalar, kök, kontor, vävstuga och barnverksamhet.

Efter larmet om skadegörelsen åkte polis och Securitas till Lillkyrkan och kontrollerade byggnaden och såg till att den krossade rutan bommades igen.

Om skadegörelsen har något med branden att göra är fortfarande oklart. Liksom om denna brand har något samband med de tidigare bränderna.

Klockan 04.45 gick larmet igen.

Den gången var det brandlarmet.

Räddningstjänsten var på plats 04.55.

-Då var församlingsgården helt övertänd, berättar brandmästaren Åke Larsson.

-Vi var sex man som kom dit och vi var inte dimensionerade för att klara av att släcka en så stor brand, och samtidigt rädda Lillkyrkan, förklarar Larsson.

Tre minuter i fem tog Larsson beslutet att försöka rädda kyrkan. Han drog en linje. Dit fick det brinna.

Och så kallade han på förstärkning.

Totalt jobbade 25 personer med att begränsa branden, rädda kyrkodelen, och bära ut värdefulla föremål.

-7.30 var vi ganska övertygade om att kyrkan skulle klara sig, säger Larsson.

Polisen som påbörjar en teknisk undersökning i dag är intresserad av att komma i kontakt med personer som sett något som kan vara av värde för den fortsatta utredningen.

Mer läsning

Annons