Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif har polisanmält Fortum för grovt ocker

Leif Danielsson i Grängesberg har tröttnat på Fortums avgifter för att leverera el.
– Bolaget tar ut 39,2 öre för att leverera och har faktiska kostnader på cirka 6–7 öre. Jag tycker att det är dags att folk säger ifrån, säger Danielsson.
Själv polisanmälde han bolaget i måndags för grovt ocker.

Annons

Leif Danielsson bor i Grängesberg, men har också ett par fastigheter i Silverhöjden. Och Fortums gräns för ett av de områden man levererar el till går mellan Grängesberg och Silverhöjden.

– Norr om gränsen är det VB Energi som levererar elen och de tar halva priset jämfört med Fortum. Jag har tröttnat på att inget händer med myndigheter som övervakar elbolagen har därför polisanmält Fortum Distribution.

Danielsson har fått hjälp av en elingenjör på Fortum att räkna ut de faktiska kostnaderna som bolaget har för elleveranser. Bolaget tar ut 32,9 öre/kilowattimme medan de faktiska kostnaderna enligt Danielsson är 6–7 öre.

– Om en privatperson tar ut sådana övervinster så åker han dit för ocker. Problemet är att det inte går att byta leverantör.

Det stämmer vilket också framgår på Fortums hemsida, där en kund ställt frågan: kan jag byta elnätsföretag?

Svar: ​nej, ett elnätsföretag är ett företag som äger elnätet där du bor och har som uppgift att överföra el hem till dig. Det betyder att du alltid får en faktura från det elnätsföretag som äger nätet där du bor.

– Så det är bara att betala, suckar Danielsson.

Varför priserna varierar så mycket som de gör förklara Fortum också på sin hemsida. Bland annat framgår det:

"Dels varierar priserna mellan olika nätområden på grund av att kostnaden för att transportera fram elen från stamnätet till det lokala elnätet är olika stor. För det lokala elnätet påverkas kostnaden av flera faktorer, bland annat markförhållanden och antalet kunder i det lokala nätet. När man lägger ledning så är det exempelvis dyrare att spränga i bergiga områden än att gräva ner ledningen i jorden på en åker".

– Gamla ledningar är ju redan betalda och när ledningar grävs ned finns det ju pengar avsatta i budgeten för det.

För att ytterligare markera sin inställning till den höga avgiften och som han säger, att bolaget tar ut högre vinster än vad de rätt till, har han bestritt räkningar.

– Det finns regler för sådana här företag som säger att de inte ska ta ut övervinster. Fortum lurar tusentals hushåll.

Danielsson hävdar också att bolaget varje år ger stora belopp i koncernbidrag till moderbolaget, pengar som istället borde återbetalas till konsumenterna.

– Något måste vara fel när transporten av elen är dyrare än själva elen. Jag ska köra i gång en proteströrelse, ett upprop. Jag kommer inte att ge mig förrän priserna sänks, säger Leif Danielsson bestämt.

Mer läsning

Annons