Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låste upp för rånarna

Annons

De två kvinnor som jobbade på bingon fick med sina egna ord berätta om råndagen. Den ena, som är hallchef kom först och började de dagliga rutinerna. Då fanns redan 19-åringen, som jobbar åt en städfirma i bingolokalen. Det förvånade hallchefen eftersom hon trodde att hon skulle ha städat på kvällen innan.

Efter ett tag kom den andra kvinnan i personalen. Båda reagerade på att 19-åringen inte hälsade som hon brukade.

19-åringen städade klart och lämnade lokalen. Men innan dess hade hon låst upp entrédörren mot Sveagatan.

Medan hallchefen pratade i telefon med en kollega i Avesta hörde hon och arbetskamraten någon springa i lokalen och mot dem kom två maskerade personer.

Hon såg att rånaren gjorde en mantelrörelse med något hon uppfattade som en pistol. Hela tiden skrek rånaren att hon skulle lägga sig.

- Han riktade pistolen mot mitt huvud. Jag kände den - hårt, kallt och runt. Jag tänkte bara på mina barn.

Under tiden rånaren tvingade ner henne på golvet och gastade om kassaskåpsnycklar befann den andra rånaren sig i rummet bredvid med arbetskamraten.

Båda rånarna var mycket stressade, särskilt den ene var högljudd och aggressiv. Till slut fick hon gå in till omklädningsrummet. Hallchefen fick krypa på alla fyra dit. De låstes fast med handbojor i ett skåp.

Där fann polisen dem. Polisen hade larmats av kollegan i telefonluren som hört allt.

På frågan om vad de känner för 19-åringen, som jobbat i bingohallen, svarade en av dem.

- Det var väldigt kallt av henne att gå ut från lokalen och veta att vi snart ska bli rånade.

- Jag kan inte förstå varför.

19-åringen själv tittade ner i bordet när hennes forna arbetskamrater berättade vad de varit med om. Hon svarade kort och knapphändigt på de frågor hon fick i rätten.

- Minns inte, vet inte...

Hon kände två av de övriga misstänkta ganska bra. Mannen som är misstänkt för medhjälp har hon haft ett förhållande med. Tvärt emot vad hon tidigare sagt i polisförhör sa hon i rätten att han inte haft med rånet att göra.

Den ena av rånarna träffade hon i september, en kompis till den förre pojkvännen. Hon blev nu intresserad av honom i stället. Den andra rånaren var bara flyktigt bekant.

Kvällen innan rånet träffades de hos en av de rånmisstänkta i Kvarnsveden. De började prata om pengar och kom in på bingon, vilket ledde till en överenskommelse att hon skulle meddela dem per SMS när personalen kommit och låsa upp dörren.

- Det var ingen riktig planering, bara snack.

Efter att ha lämnat bingon satte hon sig i bilen och åkte till mötesplatsen på andra sidan järnvägen. Rånarna kom och de bytte om hemma hos henne. Under tiden bläddrade hon i Platsjournalen.

- Jag visste att jag inte hade något jobb kvar.

Hon ville först inte ha de 10 000 kronor som var hennes del av de 62 000 som blev bytet.

- Jag hade inte gjort något för att förtjäna pengarna, jag behövde inga heller.

Kammaråklagare Katarina Lindström formulerade till sist frågan på allas läppar:

- Varför gjorde du det?

- Vet inte. Mest för att ställa upp.

Mer läsning

Annons