Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbilsförare döms för rattfylleri – trodde att man får köra onykter på privat mark

Mannen från Hedemora kommun visste inte att det var straffbart att köra lastbil onykter på privat mark, i Hedemora kommun.
Falu tingsrätt anser att mannen borde ha vetat detta, eller borde ha tagit reda på detta före färden.
Nu döms mannen till dagsböter för rattfylleri.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: Så mycket tjänar hockeystjärnorna och tränarna i Leksand – en spelare sticker ut

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 60-årsåldern och bosatt i Hedemora kommun. I slutet av juli i år körde mannen lastbil på en plats i Hedemora kommun trots att han var berusad. Ett alkoholtest som mannen gjorde strax efter färden visade att han hade 0,25 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket motsvarar 0,5 promille alkohol i blodet.

Mannen själv har bekräftat att han hade druckit alkohol innan han körde lastbilen men bestridit ansvar för brott och hänvisat till att han inte visste att det var straffbart att köra onykter på privat mark. Därför hade han inte reflekterat över att han hade druckit alkohol före färden eftersom han inte skulle köra ut på allmän väg, där han visste att det var straffbart att köra onykter.

En man från Hedemora kommun har dömts för rattfylleri efter att ha kört lastbil på en plats i Hedemora kommun trots att han var berusad. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Ett vittne har sett mannen köra lastbilen. Mannen hävdar själv att han körde omkring 700 meter, på privat mark, medan vittnet hävdar att det handlade om en längre sträcka än så.

Falu tingsrätt gör bedömningen att det är klarlagt att mannen var onykter när han körde lastbilen och att det inte spelar någon roll för bedömningen av skuldfrågan om han körde 700 meter eller längre, som vittnet påstått.

Tingsrätten konstaterar även att mannen var medveten om att man inte får göra onykter på allmän väg och att det därför är mycket osannolikt att han inte var medveten om att det är straffbart att köra onykter även annars. "Det är också något som NN utan större ansträngning kunnat kontrollera. Han är därför inte ursäktad", skriver tingsrätten i sin dom och hänvisar till att mannen skyllde på okunskap om lagen.

Falu tingsrätt dömer mannen för rattfylleri. Mannen döms att betala 60 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 3 000 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons