Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt fängelsestraff för 22-åring

Annons

Det är alltså en påfallande hård dom mot den tidigare ostraffade 22-åringen. Hennes 19-åriga kompis, som också var med på kurirresan, kommer med stor sannolikhet att dömas till kontraktsvård.

Deras linje har hela tiden varit att de skulle köpa 200 gram amfetamin, som i så fall hade inneburit narkotikabrott av normalgraden. I Norrköping fick de i stället ta emot närmare ett kilo av den lugnande drogen Alprazolam.

Den laddningen skulle transporteras till en pillerfabrik i Dalarna. Men i trakterna av Kumla testade tjejerna knarket. Och de tog det som om det hade varit amfetamin, vilket gjorde att de fick så kraftiga överdoser att de sånär avled.

Domen som blev offentlig på måndagen behandlar bara påföljden för 22-åringen. Rättens slutsats är att kvinnorna uppenbarligen trodde att det var amfetamin de transporterade. Därför döms 22-åringen som om det verkligen varit just amfetamin.

Om man kunnat leda i bevis att hon vetat att det var ett kilo Alprazolam hade fängelsestraffet kunnat bli dubbelt så långt.

Laddningen var alltså på väg mot en pillerfabrik i Vintjärn utanför Falun.

Vid ett tillslag hittades där fem kilo Alprazolam. Rätten menar att det inte är visat att 22-åringen visste att hennes transport var en del i en så stor verksamhet. Men, tjejerna har ju hela tiden påstått att avsikten var att ta emot bara 200 gram amfetamin.

Knarkpartiet lämnades över utanför fotbollsstadion i Norrköping och lastades strax efteråt över i 22-åringens väska. Rätten anser att tjejerna i vart fall varit likgiltiga till hur mycket knark de tagit emot.

Mot deras nekande anser rätten också att de varit väl medvetna om att det knarkparti de tog emot skulle transporteras till en mottagare i Falutrakten. På så sätt är det grova narkotikabrottet fullbordat.

Mer läsning

Annons