Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång karriär inom rättsväsendet

/
  • Göran Lindberg till vänster vid torsdagens häktningsförhandling i Södertörns tingsrätt. Foto: Roger Wikström.
  • Så här såg Göran Lindbergs, eller Kapten Klänning som han kallades, hemsida ut innan den stängdes i tisdags.

Annons

"Varje möte i livet med en annan person skall präglas av respekt". Så står det på Göran Lindbergs numera nedstängda hemsida. Nu sitter han häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt samt för förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

Göran Lindberg är utbildad jurist men började karriären inom polisen i början av 1970-talet, då som polisindentent i Huddinge. Han var under 1990-talet rektor på Polishögskolan.

Därefter gick han vidare till tjänsten som länspolismästare i Uppsala län. Lindberg blev känd för att ta strid för jämställdhet och mot sexuella trakasserier. Men han var omstridd och fick öknamnet Kapten Klänning. En före detta kollega berättar hur Lindberg drev frågan om jämställdhet så hårt att kvinnor inte sökte chefspositioner när han var länspolismästare. De var, enligt den före detta kollegan, rädda för att bli rekryterade enbart på grund av sitt kön.

Göran Lindbergs förordnande som länspolismästare i Uppsala gick ut 2006. Sedan dess har han dock varit anställd inom polisen innan han i höstas gick i pension. Han har föreläst flitigt under åren för bland annat kommunanställda och kvinnojourer. Huvudämnet har varit jämställdhet.

Lindberg är skild men har en sambo och två vuxna barn. Han bor i Stockholmsområdet.

Annons