Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kursledarens advokat tror på kulturkrock

Annons

- Det handlar om en behandling med indianskt ursprung som inneburit beröring av könsdelarna. Men det har skett helt med patientens samtycke, säger advokaten Tommy Lönnqvist.

En av flickorna var tolv år, en var mellan 13 och 14 år och två var i femtonårsåldern när mannen misstänks ha förgripit sig på dem.

50-åringen, som nu står åtalad för sexualbrott mot tio olika flickor och kvinnor, ska enligt åklagaren ha gjort närmanden då han hållit kurser och behandlingar i personlig och andlig utveckling. Åklagaren bedömer att flickorna och kvinnorna har befunnit sig i en beroendeställning till mannen och att det sexuella umgänget inte har skett med deras egna fria vilja, detta även i de fall där kvinnorna har varit vuxna.

Enligt försvararen, Tommy Lönnqvist, nekar 50-åringen till att överhuvudtaget ha haft samlag med någon av flickorna och kvinnorna. Att han har berört deras kroppar och könsdelar tillstår han däremot.

- Den här mannen har indianskt ursprung och behandlingen kommer från hans kultur. Inom den indianska kulturen skiljer man på sex och sexualitet och sexualiteten ingår som en del av livets kraft. En del av behandlingen innebär att mannen berör patientens könsdelar men personen för själv hans händer till sin kropp och säger direkt stopp om han eller hon inte vill fortsätta. Mannen säger själv att han har varit oerhört lyhörd när kvinnorna har sagt stopp.

Tommy Lönnqvist menar att det hela handlar om en krock mellan den svenska och den indianska synen på sexualitet. Han säger också att hans klient i efterhand har förstått att de två sätten att se på sexualitet förmodligen är oförenliga och att han inte kommer att fortsätta med behandlingen eftersom den missförstås.

Att kvinnorna skulle ha förmåtts haft sex med 50-åringen för att de befunnit sig i en beroendeställning till honom blir svårt för åklagaren att visa, menar Tommy Lönnqvist.

- Det krävs oerhört tydliga beroendeförhållanden i stil med lärare-elev eller arbetsgivare-arbetstagare i sådana fall. Här har ju mannen egentligen inte haft så mycket att erbjuda kvinnorna.

På måndag börjar huvudförhandlingen mot 50-åringen. Den kommer att pågå under hela nästa vecka och en bit in i maj.

Mer läsning

Annons