Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kursledare misstänkt för flera sexövergrepp

/

Annons

- Jag kan inte utesluta att det är fler som har utnyttjats.

Det säger kammaråklagare Ulf Edsfors som i går väckte åtal mot den 50-årige mannen.

Mannen, som tidigare bott i södra Dalarna men nu flyttat från länet, har drivit en rörelse för personlig och andlig utveckling. Bland annat har han bedrivit samtalsterapi och hållit kurser i healing, magi, schamanism och karate i södra Dalarna och i Falun. Under vissa av kurserna har resor gjorts till Spanien och Argentina.

Mannens misstänkta sexualbrottslighet började nystas upp när ett par av flickorna anmälde honom i januari i år. Samtliga flickor och kvinnor har varit samtalspatienter, kursdeltagare eller elever inom mannens verksamhet.

I åtalet framkommer att mannen ska ha tvingat sig till samlag med flera av kvinnorna. En av dem ska vid ett flertal tillfällen ha förmåtts ha samlag med 50-åringen under en kursresa till Spanien. Hon var då yngre än 15 år. Vissa av övergreppen ska även ha skett under en kursresa till Argentina.

Mannen misstänks också för grova närmanden och för att ha förmått flera av flickorna och kvinnorna att utföra sexuella tjänster åt honom. Han har "förmått målsäganden till sexuellt umgänge med honom genom att allvarligt missbruka målsägandes beroendeställning och otillbörligt utnyttja hennes hjälplösa tillstånd", skriver åklagaren i flera av åtalspunkterna.

50-åringen anhölls i sin frånvaro i början av februari och greps kort därefter. Han häktades efter ytterligare ett par dagar och har suttit kvar i häktet sedan dess.

De brott som 50-åringen åtalas för har begåtts mellan år 2002 och 2004. Totalt omfattar åtalet 14 punkter och förhandlingarna i Falu tingsrätt, som börjar nästa vecka, kommer att pågå i minst tio dagar.

- Vi håller på hela nästa vecka och fortsätter under några dagar i maj. Den 17 maj förväntas vi vara färdiga, säger Ulf Edsfors.

Mer läsning

Annons