Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostsam idé på krogen – klottrande duo döms för skadegörelse

De båda männen fick en idé på krogen om att göra en målning till en kompis.
Deras klottrande vid Koppardalsbron i Avesta slutade med rättegång.
Nu döms männen till villkorlig dom och dagsböter för skadegörelse.
De båda männen erkänner brott.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

Allt fler luras på pengar – här är bedragarnas vanligaste knep och så skyddar du dig

Usla lösenord vanligt – säkerhetsexpertens enkla tips för att skydda din digitala värld

De båda dömda männen är i 35-årsåldern och 30-årsåldern. Den äldre av dem är bosatt i Hedemora kommun och den yngre i Stockholmstrakten.

De båda männen har erkänt att de klottrade på Koppardalsbron i Avesta. Däremot har de förnekat att de skulle ha gjort detta tillsammans, en förklaring som Falu tingsrätt inte köper.

Den äldre av männen har berättat att männen drack öl på en restaurang när han kom på att de borde göra en målning till en vän som fyllde år och att de därför begav sig till Koppardalsbron, utrustade med sprayflaskor. Sedan skrev männen ett par ord på bron.

Två män har erkänt att de har klottrat på Koppardalsbron i Avesta. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

De båda männen har erkänt gärningen och medgett ansvar för brott. Däremot uppger de att de inte har agerat tillsammans och i samförstånd, varken med varandra eller med någon annan. De har även ifrågasatt om saneringen av klottret verkligen har tagit så lång tid som det gjorts gällande.

Tingsrätten påpekar i sin dom att den yngre av männen tidigare har dömts för skadegörelse.

Båda döms till villkorlig dom och dagsböter. Den yngre av dem ska betala 40 dagsböter à 240 kronor, totalt 10 000 kronor. Den äldre ska betala 40 dagsböter à 50 kronor, totalt 2 000 kronor.

Dessutom ska de båda männen solidariskt betala 12 621 kronor i skadestånd till Avesta kommun, för saneringsarbetet, samt betala 800 kronor vardera till Brottsofferfonden.

Två män, varav en från Hedemora, har dömts för skadegörelse efter att ha klottrat på Koppardalsbron i Avesta. Bilden är tagen vid klottersanering på en annan ort.

Den äldre av männen, Hedemorabon, stod även åtalad misstänkt för att ha stulit en polisskylt från kommunhuset i Hedemora Detta skulle ha skett under natten till den 11 februari 2016. Skylten var, enligt åtalet, värd 3 862 kronor.

Mannen har uppgett att han var ute på stan och nattfotograferade när han hittade skylten som låg på marken vid gamla polishuset. Eftersom området såg ut som en byggarbetsplats och det låg mycket skräp i närheten så uppfattade han att skylten var övergiven och skulle slängas. Han tyckte att skylten "skulle kunna bli en schysst sänglampa" och tog med sig den hem.

Falu tingsrätt anser att mannens berättelse är trovärdig och att han inte stal skylten med flit utan tog med sig den hem eftersom han trodde att den ändå skulle slängas. Mannen frikänns därför från brottsmisstankarna gällande stöld av polisskylten.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons