Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körkortet var ogiltigt – dömd förare hade missat att skicka brev till Transportstyrelsen

Bilföraren från Rättviks kommun trodde att han hade fått tillbaka sitt körkort.
När han åkte fast för fortkörning i Falu kommun stod det klart att körkortet inte var giltigt eftersom mannen hade missat att skicka tillbaka en handling till Transportstyrelsen.
Nu döms mannen till dagsböter för grov olovlig körning, vilket han förnekar, samt hastighetsöverträdelse, som han erkänner.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Registreringsskyltarna som stoppas: "Det finns de som försöker lura oss"

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 25-årsåldern och bosatt i Rättviks kommun. Den 20 januari i år körde mannen bil på E16 i höjd med Karlsviksbackarna i Falu kommun. Han körde då i 138 kilometer i timmen trots att den högsta tillåtna hastigheten på platsen var 110 kilometer i timmen. Mannen har erkänt att han körde 28 km/h för fort.

Dessutom saknade mannen körkort vid tillfället. Då mannen sedan tidigare har lagförts för olovlig körning samt blivit av med körkortet så åtalades han nu misstänkt för grov olovlig körning.

En man från Rättviks kommun har dömts till dagsböter för grov olovlig körning samt hastighetsöverträdelse. Det visade sig att mannens återkallade körkort var ogiltigt, eftersom han hade missat att skicka en handling till Transportstyrelsen när han skulle få tillbaka körkortet.

Mannen själv har förnekat brott. Han har uppgett att han i oktober fick ett brev från Transportstyrelsen om att han skulle återfå sitt körkort.

Falu tingsrätt konstaterar dock att det framgår av beslutet om återkallelse av mannens körkort att Transportstyrelsen skulle skicka en grundhandling till mannen men att han sedan måste skicka tillbaka denna grundhandling samt få den registrerad i vägtrafikregistret innan han fick köra bil igen.

Veckan efter händelsen, den 27 januari, hade Transportstyrelsen fortfarande inte fått denna grundhandling från mannen. Därmed anser tingsrätten att det står klart att mannen saknade behörighet att köra personbil den 20 januari och att han måste ha insett att så var fallet, eftersom detta framgick av beslutet när mannens körkort återkallades.

Falu tingsrätt dömer mannen för olovlig körning samt hastighetsöverträdelse. Mannen döms till att betala 110 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 5 500 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons