Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde sambon till skogs och hotade att skjuta henne

Svartsjuka och kontrollbehov fick den 38-årige mannen från Borlänge att misshandla och hota två kvinnor han haft förhållanden med. En av kvinnorna blev bland annat under tvång skjutsad ut i skogen där han hotade att skjuta både henne och sig själv. Nu har han dömts till åtta månaders fängelse.

Annons

Med den ena av kvinnorna inledde mannen ett förhållande under 2005 och paret fick därefter två barn.

I slutet december 2009 anmälde kvinnan till polisen att hon misshandlats av mannen. Hon berättade också om svartsjuka, ett starkt kontrollbehov och långvarig både fysisk- och psykisk misshandel.

Att hon nu vände sig till polisen berodde på att hon nu blivit misshandlad inför ögonen på de två barnen. Efter att ha gett henne en örfil hade mannen tagit ett hårt grepp om hennes armar och kastat henne i golvet där hon slog bakhuvudet mot en dammsugare. Därefter ställde han sig över henne med höjd knytnäve, något de två barnen blivit vittnen till. Mannen hade därefter vädjat till henne att inte berätta om vad som hänt för någon eller att anmäla misshandeln.

Fem dagar senare hade hon ändå sagt till mannen att hon ville avsluta förhållandet. Mannen gick då ner i källaren och hämtade ett jaktvapen. Kvinnan har uppgett att hon därefter hört ett klickande ljud från geväret och såg hur mannen först riktade vapnet mot barnen, därefter mot henne innan han lämnade bostaden.

Mannen har nekat till både misshandeln och vapenhotet. Han har däremot medgett att kvinnan sagt att hon ville lämna honom och att han därefter för att skingra tankarna begav sig till skogs för att jaga. Något hot hade aldrig förekommit.

Trots att båda händelserna ska ha skett dagarna innan kvinnan gick till polisen sade hon inget om hoten med geväret. I stället dröjde det nästan ett år hon lämnade de uppgifterna.

Mannens försvarare påpekade att den anmälan kommit först efter att en vårdnadstvist inletts. Även rätten ifrågasätter varför kvinnan inte anmälde vapenhotet samtidigt med misshandeln. Mannen frias därför från den åtalspunkten. Däremot döms han för misshandeln.

I maj 2010 hade mannen flyttat ihop med en ny kvinna. Även hon märkte dock snart av hans svartsjuka då han anklagade henne för att ha en affär med en arbetskamrat. Under en biltur uppstod ett bråk kring den påstådda otroheten. Mannen skjutsade kvinnan till arbetskamratens bostad och bad henne gå ur. Kvinnan vägrade.

Mannen körde då mot deras bostad som han dock fortsatte förbi. Kvinnan bad honom att stanna, något han inte reagerade på. I stället satt han helt tyst.

I hög fart körde han mot Ludvika samtidigt som han sade något om att han "skulle få 14 år för det han tänkte göra mot henne". Därefter svängde han in på en skogsbilväg.

Den panikslagna kvinnan bönade och bad om att få gå, något han vägrade att gå med på. Då kvinnans panik övergick till att hon blev mycket ledsen ändrade sig dock mannen som nu bedyrade att han aldrig skulle kunna göra henne något. Ett år senare blev hon dock misshandlad igen. Paret gick då skilda vägar.

Mannen ville dock försöka att reda ut förhållandet och de bestämde att träffas för att prata över en lunch på restaurang. Han hämtade henne i bil men åkte inte till det ställe som bestämts. Kvinnan blev mycket rädd. Hon lyckades dock ringa både SOS och en väninna som i sin tur kontaktade polis.

Under färden slet mannen av henne ett halsband hon fått av en tidigare pojkvän och ställde samtidigt en mängd frågor kring om hon varit otrogen. Han plockade även fram två patroner och sade att "den ena var för henne och den andra för honom". Färden varade i en timme innan bilen stoppades av polis efter att väninnan slagit larm.

Mannen har nekat även till dessa brott. Tingsrätten anser dock att kvinnan gett ett mycket trovärdigt intryck och att hennes berättelser stöds av både vittnen, rättsintyg och övrig bevisning.

Mannen döms därför till åtta månaders fängelse för misshandel, olaga frihetsberövande och olaga hot. Till den första sambon ska han betala ett skadestånd med 6 000 kronor och till sin nästa kvinna, 24 375 kronor.

Mer läsning

Annons