Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knepigt bevisläge kring knivdåd

Annons

Tolv knivhugg i ansikte, huvud och rygg, från nacken och ned till skulderbladen. Ett blodflöde som fått offrets skjorta helt genomdränkt av blod.

Trots detta har inte ett endaste spår av DNA från det 37-åriga offret kunnat hittas på den misstänkte 36-åringens kläder eller i den lägenhet som han under en kort stund, enligt åklagarens teori, lämnade för att utföra det brutala överfallet.

Det är ett minst sagt knepigt bevisläge kammaråklagare P-G Persson har att brottas med, något som också tydligt märktes under hans nära tre timmar långa sakframställan då rättegången inleddes vid Falu tingsrätt på onsdagsmorgonen.

Mängder av personer omnämndes, men väldigt få som sett något av större bevisvärde. P-G Persson stack inte heller under stol med att den tekniska bevisningen är lövtunn, om ens det.

Det han främst har att stödja sig på i sin yrkan om att den 36-åriga Borlängebon gjort sig skyldig till mordförsök, är dennes sms-trafik under kvällen efter dådet. I dessa ska han till flera personer bett om att få låna pengar för att kunna "hålla sig borta ett tag". Vittnen på ett tåg till Gävle ska senare ha hört mannen säga i telefon att "han ställt till det" och även en dansk ölburk åberopas i bevisningen.

Ölburken, av en något ovanlig sort, påträffades på platsen för brottet. Samma sorts öl hittades senare i den misstänktes bostad där märkning på burkarna gjort att experter hos bryggeriet med stor sannolikhet kunnat säga att burkarna tillhör samma platta. Besvärande för bevisläget är ändå att inte ens burken gav någon DNA-träff som kan säga att den misstänkte druckit ur den.

Platsen ligger dessutom längs den väg som är naturligast för 36-åringen att gå mellan sin bostad och Borlänge centrum. Om burken kommer från hans ölplatta kan den alltså ha kastats på parkeringen när som helst.

Någon direkt koppling mellan den misstänkte och offret tycks inte heller ha gått att få fram. Visserligen händer det då och då att 37-åringen "röker på" men någon kriminell bakgrund eller direkta kopplingar till andra kriminella element tycks inte finnas.

Offret säger sig inte känna till, eller ens ha hört den misstänktes namn tidigare. Den enda vaga koppling han kan komma på är att han en gång besökt en fest hos en kvinna som den misstänkte haft ett förhållande med. Att så var fallet ska han dessutom först nu i efterhand fått veta.

De som träffat den knivskurne under hans festkväll på restaurang Liljan har kunnat vittna om att han visserligen var berusad men annars glad, trevlig och vid gott humör. Inget tydde på att han inväntade ett möte kring någon form av uppgörelse.

Den misstänkte 36-åringen har ingen överhuvudtaget sett i Borlänge centrum den aktuella kvällen. Han ska istället ha befunnit sig i en lägenhet i relativ närhet till brottsplatsen tillsammans med flera andra personer. En av de övriga i lägenheten ska dock kunna vittna om att mannen varit försvunnen under en stund, enligt åklagaren tillräckligt lång för att hinna överfalla 37-åringen och utdela de tolv knivhuggen.

Åklagare P-G Persson åberopar också vittnen som från en balkong i närheten ska ha sett överfallet och då också kunnat höra gärningsmannen uttrycka orden: "Etthundratjugofem jävla tusen!" Dessa vittnen kommer att höras senare under de fyra dagar som avsatts för rättegången.

Mer läsning

Annons