Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkkurirer nära dö av livsfarlig narkotika

/

Annons

Det var det eftertraktade narkotikaklassade preparatet Alprazolam som skulle tillverkas i Vintjärn och förse narkotikamarknader i flera län i Sverige med drogen.

- Det är ett av de största beslagen av Alprazolam som gjorts i Sverige, säger assistentåklagare Anna Uddenberg i Östersund.

Hon leder den del av förundersökningen som gäller Jämtland medan vice chefsåklagare Olle Sohlberg i Falun är förundersökningsledare för Dalarna.

- Tre män sitter fortfarande häktade i Falun och utredningen fortsätter. Mer kan jag inte kommentera vad som pågår, säger Sohlberg.

När de båda kvinnorna från Östersund, 19 och 22 år gamla, hittades medvetslösa i en bil i Grängesberg larmades ambulans. En av dem kördes till Ludvika lasarett och den andra till Falun för livräddning och vård.

Kvinnorna hade provsmakat på knarket de hade med sig till Dalarna. Innan de föll i koma hade de gömt nästan ett kilo Alprazolam i skogen i Grängesberg. Där hittade polisen också en påse med delar till en maskin för tillverkning av det narkotiska preparatet.

Genom avlyssning av flera telefoner kunde polisen sedan lägga pussel som ledde till Vintjärn utanför Falun. När polisen slog till var mot fabriken var tillverkningen i full gång och där hittades flera kilo Alprazolam som var färdigt för leverans till knarkförsäljarna.

När maskindelen från Grängesberg provades tillsammans med delar som fanns i huset i Vintjärn kunde SKL:s tekniker slå fast att delarna hörde ihop.

På fredag är det rättegång i Östersunds tingsrätt där de unga kvinnorna står åtalade för grovt narkotikabrott. De riskerar nu upp till tio års fängelse.

Utredningen fortsätter samtidigt i den del som gäller de tre häktade männen i Dalarna.

Mer läsning

Annons