Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på en polismördare

Annons

Grape var klädd i tjänstekläder, poliströja och byxor, när han slogs ihjäl. Polisen anser inte att det är osannolikt att hans yrke haft något att göra med dödsmisshandeln.

Ett 30-tal poliser från Dalarna, Gästrikland, Uppland och Gävleborg är involverade i mördarjakten. Någon gärningsman var i går kväll ännu inte gripen och polisen hade under söndagsförmiddagen inga vittnen som sett händelsen.

- Vi har ingen misstänkt i nu- läget. Vi jobbar på bred bas och är angelägna om att få tips från personer i Hedemora under natten. Det var mycket folk i rörelse och många som kan ha sett något, säger kommissarie Sven-Åke Petters, operativ chef för utredningen.

Han fick budet om Ulf Grapes död 00.49 på söndagsnatten och drog omedelbart i gång en stor utredning. På plats i Hedemora på grund av nöjesarrangemanget Stora Daldansen fanns redan åtta poliser som utgör den förstärkningsstyrka som under helgerna åker runt till de orter i Dalarna där det krävs särskilda insatser.

Ulf Grape, känd för många Hedemorabor som närpolis i Hedemora och Dalarna sedan 80-talet, hade arbetat som vanligt under lördagskvällen.

Under sommaren har han tjänstgjort vid polisens länskommunikationscentral (LKC) i Falun, en inre dygnet-runt-bemannad central som tar emot larmsamtal och samordnar polisstyrkor och insatser runtom i länet.

Klockan 23.00 på lördagskvällen gick han av sitt pass. Strax före midnatt var han framme i Hedemora, och som han brukar parkerade han sin tjänstebil i polishusets garage i centrum. Han hälsade på en poliskollega vid 24.00. Mycket pekar på att det var den sista person Ulf Grape pratade med innan han mötte personen som tog hans liv.

Hem till lägenheten från polishuset hade Grape 150 ödesdigra meter och en kvart kvar att leva. Vem han träffat under den korta sträckan vet inte polisen ännu.

00.17 larmas polis till platsen. Samtalet kommer från några nattvandrare som stoppats av en kvinna med småbarn som färdades i en vit bil. Kvinnan ber nattvandrarna att ringa 112.

- Vi är intresserade av att komma i kontakt med kvinnan i den vita bilen för att få veta vad hon sett, säger Sven-Åke Petters.

Nattvandrarna ringer till LKC, där de får prata med de kollegor som just tagit över Grapes skift. De berättar att de ligger en blodig man på en gata i centrum, till synes livlös.

Det står snart klart att det är en polisman som hittats på platsen. Grape bär poliskläder, byxor och tröja, och över arbetskläderna en civil sommarjacka.

På platsen finns stora mängder blod.

Dödsorsaken är inte officiellt fastställd. Men enligt uppgift så har Ulf Grape brutalt slagits ihjäl med ett basebollträ.

Om det är en hämndaktion son har samband med hans arbete som polis, eller om det är en oprovocerad misshandel är ännu inte klarlagt.

- Det finns inga direkta indikationer på att det har med tjänsten att göra, säger Petters som dock inte utesluter det. Att Ulf Grape mördats för att han är polis är en av de tänkbara spår som utredarna följer.

- Det är bedrövligt att rättsväsendets personal utsätts på det här sättet. Det är ganska tydligt att det har med tjänsten att göra på något vis, sade rikspolischef Sten Heckscher i går till Tidningarnas telegrambyrå.

Under söndagen höll polisen en mängd förhör i Hedemora.

Hedemora under lördagsnatten var fullt med folk som besökte nöjesarrangemanget Stora daldansen, där bland annat E-type spelade, och det finns därför gott hopp om att någon sett något.

Polisen har fått extra resurser från kringliggande län för att jobba med fallet. Gävleborg bidrar med utredare och Uppland med kriminaltekniker.

Mer läsning

Annons