Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ny rättegång för polismördaren

Annons

Det var i går som landets högsta juridiska instans beslutade att inte bevilja prövningstillstånd för Mikael Gustafsson från Långshyttan.

Hans försvarare, advokat Per Borgblad, begärde nyligen att HD skulle ändra brottsrubriceringen från mord till dråp. En ändring som kunde ha gett ett något kortare fängelsestraff för Mikael.

Efter mordet på Anna Lindh och andra uppmärksammade fall där gärningsmannen påstods ha dödat utan direkt uppsåt ville Per Borgblad att HD skulle klargöra skillnaden mellan mord och dråp när det gäller påföljden.

Det var sedan vice chefsåklagare Olle Sohlberg i Falun nyligen bestämde sig för att inte begära hjälp av riksåklagaren med att överklaga domen som advokat Per Borgblad skrev till HD.

"Det är angeläget att Högsta domstolen i linje med tidigare domar där likgiltighetsuppsåtet har definierats även klargör gränsdragningen mellan rubricerade mord och dråp och bland annat besvarar frågan om inte gärningen, i avsaknad av direkt uppsåt, närmast bör innefatta ett dråp", skrev försvararen bland annat i brevet.

Sedan landets högsta juridiska instans, HD, nekat Mikael Gustafsson prövningstillstånd får han så snart det finns plats på ett fängelse lämna häktet för att avtjäna det tioåriga straffet för mordet i Hedemora.

Det var några minuter in på söndagsdygnet den 1 augusti 2004 som Gustafsson med ett besinningslöst kraftigt våld dödade den 48-årige Ulf Grape. Polismannen var på väg hem efter ett arbetspass vid länskommunikationscentralen i polishuset i Falun.

Mer läsning

Annons