Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundskall slutade med åtal för djurplågeri

När polisen gick in i en lägenhet i Krylbo upptäcktes en liten hund vars päls var full av avföring.
Hunden omhändertogs och nu åtalas ägaren för djurplågeri.

Annons

Det var på juldagen 2010 som polisen åkte hem till den 48-åriga kvinnan efter klagomål om att hennes hund skällde.

Hunden var av Shih Tzu-typ, en ras som även kallas tibetansk lejonhund och som sällan blir mer än 25 centimeter hög.

Patrullen tyckte att kvinnans hund var i så dåligt skick att de tog den med sig.

En veterinär besiktade hunden och konstaterade att den varit utsatt för lidande. Med den bevisningen som grund har assistentåklagare Johan Knies beslutat att väcka åtal för djurplågeri.

– Alternativt brott mot djurskyddslagen, men eftersom veterinären bedömde att hunden hade lidit är det djurplågeri i första hand, säger Johan Knies.

Efter att polisen anmält kvinnan, omhändertogs hunden av veterinären. Men kvinnan förnekar brott.

Straffet för djurplågeri är böter eller fängelse i upp till två år. Men hittills har ingen i Sverige dömts till maxstraff för djurplågeri. Överlag är fängelsestraff ovanliga, de allra flesta som fälls får villkorlig dom eller dagsböter.

Ett av de mest uppmärksammade djurplågerifallen i Sverige, var då Falu tingsrätt dömde en man till sex månaders fängelse, efter att han utsatt en ponny i Horndal för så grova sexuella övergrepp att den måste avlivas.

På senare år har bland annat jurister och Jordbruksverkets djurskyddschef uttalat stöd för att höja maxstraffet till fyra års fängelse och införa brottet grovt djurplågeri.

Lagen mot djurplågeri skiljer sig kraftigt mellan olika länder. Kina till exempel, har ingen lag alls om djurplågeri. I Storbritannien däremot är maxstraffet 51 veckors fängelse. I Kalifornien kan man teoretiskt sett dömas till 25 års fängelse, om man upprepar brottet vid tre tillfällen eller fler, enligt Wikipedia.

Mer läsning

Annons