Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten slog fast domarna för tortyr

Annons

I juli förra året blev hon inbjuden till en fest. När hon tackade ja hade hon ingen aning om vad som väntade henne. Den 23-åriga kvinnan hölls fånge i ett hus och utsattes under flera dygn för en bestialisk tortyr. Hon slogs blodig, korsfästes i en planka och sågades i ansiktet med en motorsåg. För den brutala behandlingen stod två bröder från Borlänge, vid tillfället 25 och 32 år gamla.

I samma hus utsatte den yngre av bröderna en 38-årig man för grov misshandel. Med ett basebollträ slogs han medvetslös och lämnades att dö, inlåst i ett av husets många rum. Där fann polisen senare 38-åringen liggandes i en soffa. Runt omkring honom fanns mängder av torkat blod och han visade endast svaga livstecken.

Fastigheten och området runt den spärrades omedelbart av. Fram till att bröderna greps, patrullerade vaktbolag utanför huset.

I tingsrätten nekade bröderna till tortyr av den 23-åriga kvinnan. I stället pekade de ut 38-åringen som gärningsman. Till sitt försvar sade de åtalade att kvinnan varit så påverkad av narkotika under den aktuella tiden, att hon omöjligtvis kunde ha en klar uppfattning om vad som hänt.

Rätten trodde inte på deras berättelse.

Den 15 januari i år dömdes den yngre brodern till åtta års fängelse. 32-åringen fick fem år. Kvinnan erkändes ett skadestånd på 171 000 kronor. Den yngre brodern skulle ensam stå för 11 000 kronor av den summan, för att sedan tillsammans med sin storebror betala 160 000 kronor.

25-åringen dömdes även till att betala ett skadestånd till den man han misshandlade svårt. Totalt handlade det om 136 628 kronor.

Falu tingsrätts dom överklagades. Åklagaren ville se strängare straff, medan försvaret ville ha en strafflindring.

I mars månad togs fallet upp i hovrätten.

Under hovrättsförhandlingarna har bröderna, de båda offren och en rad vittnen hörts på nytt. Den 23-åriga kvinnan har under förhandlingarna i stort sett beskrivit händelseförloppet i huset på samma sätt som inför tingsrätten. Undantaget är att hon i tingsrätten nekade till att hon var påverkad av amfetamin under de aktuella dagarna. Den uppgiften ändrade hon i hovrätten, med hänvisning till att hon under tidigare förhandlingar inte vågade erkänna detta. Av hänsyn till hennes föräldrar.

Samtidigt har åklagaren lagt fram nya bevis i målet. Det i form av fler föremål som hittats i huset, besudlade med 23-åringens blod.

I går meddelade hovrätten dom i målet. Brödernas långa fängelsestraff fastställdes. Den enda ändringen som hovrätten gör av tingsrättens dom, är att 25-åringens skadestånd till den 38-åriga mannen ökas med 20 000 kronor. Totalt ska han alltså betala 158 628 kronor till sitt offer.

Senast den 14 maj ska eventuella överklaganden ha lämnats till Högsta domstolen.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons