Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten skärper straffet för 29-åringen

Annons

Mattias Ströms anhöriga var på plats i Svea hovrätt förra veckan, när frågan om straffet togs upp på nytt. Beskedet om att fängelsestraffet förlängs med ett år, tas emot med lättnad.

- Allt annat än en skärpning hade varit en besvikelse, säger Mattias mor, Gunilla Ström.

Falu tingsrätt dömde 29-åringen till sex års fängelse för grov misshandel, grovt vållande till annans död, rattfylleri, grov olovlig körning och bilstöld.

När han överklagade domen till hovrätten yrkade han i första hand på att få genomgå rättspsykiatrisk undersökning, för att eventuellt kunna dömas till vård. I andra hand ville han att fängelsestraffet skulle sänkas.

Men hovrätten tyckte i likhet med tingsrätten inte att det fanns skäl att låta 29-åringen genomgå någon rättspsykiatrisk undersökning.

I stället gick man alltså på chefsåklagare Fredrik Skoglunds linje, och skärpte straffet.

- Hovrätten har i domen uppmärksammat det råa och hänsynslösa och att det skedde helt oprovocerat, och det känns som en viktig signal från rättsväsendet till oss medborgare, säger Gunilla Ström.

Sedan måndagens dom mot den man som mördade polisen Ulf Grape, har hon oundvikligen funderat en del på människors likhet inför lagen.

Grapes mördare dömdes till 12 års fängelse för mord och övergrepp i rättssak.

Fängelsestraffet för den man som dödade Mattias är bara hälften så långt.

- Sju år är inte mycket i förhållande till det lidande vi bär, men med tanke på den rubricering brottet har är det ändå ett ganska hårt straff, har jag förstått. Det känns som en markering i rätt riktning, säger Gunilla Ström.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons