Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten fastställde domen

Annons

26-åringen dödade den 41-årige mannen med över 60 knivhugg en natt i september förra året. Det skedde i 26-åringens lägenhet efter att de båda träffats på krogen.

Såväl 26-åringen som åklagaren hade överklagat domen.

Den förre hävdade att han varit utsatt för ett våldtäktsförsök från 41-åringen och att han handlat i nödvärn. Dessutom menade han att han varit psykiskt störd och inte kunnat kontrollera sitt handlande. Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts underkänns av försvaret och man krävde ett yttrande över denna från socialstyrelsens rättsliga råd.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för mord. Hon menade att 26-åringen och 41-åringen haft en frivillig sexuell relation som gav 26-åringen en sådan ångest att han greps av raseri.

Hovrätten delar i allt väsentligt tingsrättens bedömning av fallet. Åtminstone vid något skede måste man utgå från att 26-åringen motsatt sig sexuellt umgänge med 41-åringen, som då försökt tvinga sig till detta. 26-åringen överskred dock med råge vad som kan hävdas vara nödvärn.

Men man tar viss hänsyn till att 26-åringen lidit av någon form av psykisk störning. Därför ska straffet sättas till endast sju år.

Mer läsning

Annons