Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotad till livet - och häktad för dubbelmord

Annons

Händelsen i februari började med en fest som en av 18-åringens kompisar ordnade en fredagskväll i sin lägenhet på Brunnsjögatan i Hedemora.

Mellan 10 och 15 personer var med på festen. När 18-åringen gick ut för att prata med några tjejer träffade han 21-åringen från Långshyttan utanför Arbetsförmedlingen.

Medan 21-åringen viftade med en kniv på gatan föll det ner saker från lägenhetens fönster. En av 18-åringens kompisar hade blivit knivskuren på festen.

18-åringen ringde SOS. När ambulansen och polisen lämnat adressen beordrade 21-åringen honom att gå ner i en källare.

Han slängde in 18-åringen under en trappa, tog fram kniven och sade att han skulle skära halsen av honom. Hotet upprepades flera gånger.

När en polispatrull dök upp och frågade vad som stod på vågade inte 18-åringen säga något. Poliserna åkte och kniven kom fram igen.

Den 23 februari dömdes 21-åringen från Långshyttan för olaga hot till skyddstillsyn med vård och behandling och tre månaders fängelse. Han dömdes dessutom att betala sammanlagt 18 000 kronor i skadestånd för dödshoten mot 18-åringen.

I går klockan 15.45 var det häktningsförhandling i Falu tingsrätt. Då kom 18-åringen in som gärningsman. Han erkände att han natten mot fredag 24 november dödade sin mamma och pappa i föräldrarnas villa på Prästgatan i Hedemora.

Han gick med på åklagarens häktningsyrkanden och restriktioner i häktet.

Efter 20 minuters förhandling var häktningen avklarad. Åtal ska vara väckt den 11 december.

Varken polis eller åklagare vill kommentera om mordvapnet hittats. Men i helgen förekom uppgifter om att 18-åringen haft en kniv med sig ute på stan.

Efter häktningen berättade både åklagaren och advokaten att 18-åringen var ångerfull i går. De ville inte kommentera om han berättat om något motiv.

Är någon annan misstänkt för delaktighet i morden?

- Nej. Det som sker är att styrka hans berättelse. Det är det polisen ska jobba med, säger kammar-åklagare Per-Göran Persson.

Har ni beslagtagit vapen eller tillhyggen?

- Det vill jag inte kommentera. Han har berättat om det som har hänt och utifrån de uppgifterna har polisen och vi åklagare goda grunder till att hans erkännande kommer att styrkas. Det finns ingen anledning att tvivla på hans historia. Han har angett ett motiv. I alla fall varit inne på ett motiv, säger P-G Persson.

Efter häktningen kom det fram att 18-åringen mår dåligt och redan får psykologhjälp i häktet.

- Jag är ingen läkare. Men alla som är häktade mår dåligt. Han har ju erkänt att han bragt sina föräldrar om livet, säger advokat Johan Matz.

Mer läsning

Annons