Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hells Angels på väg att etablera sig i Falun

Annons

Vid lucia förra året hölls en fest i mc-klubben Creutz lokaler i Falun. Bilder från festen har lagts ut på klubbens egen hemsida. Ett par av bilderna visar en del av lokalen där en banderoll finns uppsatt på väggen. På banderollen står "Support your local Hells Angels Goth Town Sweden".

Utifrån banderollen och dess budskap tror dala- polisen nu att Hells Angels genom Creutz är på väg att etablera sig i Falun. Polisen har också tidigare fått liknande uppgifter som tyder på det, men ännu inte fått dem bekräftade.

- Vi har anledning att tro att någonting är på gång, säger Sven-Åke Petters, Dalapolisens presstalesman.

Hells Angels, vars namn är varumärkesskyddat, är ett så kallat enprocentsgäng. En klubb som öppet står utanför samhället och de lagar som råder. I södra Sverige är Hells Angels etablerade på en rad orter, medan man i mindre utsträckning lyckats sprida sig i norra delen av landet.

Och så önskar dala- polisen att det förblir.

-Vi har olika sätt att jobba mot de kriminella mc-gängen och en metod går ut på att vara offensiva, säger Sven-Åke Petters.

I det arbetet sprider polisen bland annat information till kommuner och andra myndigheter. Vid en befarad etablering kan också riks-kriminalen kopplas in. Där finns det en särskild enhet som arbetar med just sådan verksamhet.

Det finns ytterligare en anledning till att polisen tror att Hells Angels arbetar för att etablera sig i Dalarna. Det är faktumet att enprocentsklubben Bandidos finns i Ludvika. Att Bandidos valt Dalarna pekar enligt polisen på att det i länet finns en marknad för mc-gängen.

-Och den vill naturligtvis Hells Angels ha en del av, säger Sven-Åke Petters.

Hells Angels, som beräknas ha runt 2500 klubbar runt om i världen med mellan 10 och 15 medlemmar i varje klubb, rivaliserar med Bandidos, enligt polisen. Sedan en tid tillbaka finns en överenskommelse om fred mellan mc-klubbarna.

- Något krig dem emellan tror jag inte vi får se, säger Sven-Åke Petters.

Mer läsning

Annons