Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD slår fast livstidsdom

Annons

Marjan Trajcevski dömdes till livstids fängelse och utvisning om straffet skulle förkortas, för mordet på Violeta Godevski på restaurang Heden i Hedemora förra sommaren.

Trajcevski har hela tiden förnekat brottet, men Falu tingsrätt fann bevisningen så stark att han fälldes. Påföljden blev livstids fängelse, lagens strängaste straff.

I bevisningen fanns bland annat DNA-tester som visade att Marjan Trajcevskis blod fanns på den påk som använts för att slå ner Violeta innan hon dödades med en kniv. Hovrätten gjorde samma bedömning som tingsrätten och fastställde domen.

Trajcevski yrkade då att HD skulle fria honom genom att ogilla åtalen för mord och grov stöld, eller döma till ett tidsbegränsat straff för dråp.

Han yrkade också att HD skulle lämna utvisningsyrkandet utan bifall och att han ska slippa betala tillbaka de 12 560 kronor han stal ur restaurangens kassa efter mordet.

Redan innan HD prövat överklagan stod det klart att chanserna för att domstolen skulle ta upp ärendet var mikroskopiska. Högsta domstolen sysslar inte med denna typ av ärenden.

- För att Högsta domstolen ska ta upp ett mål krävs att det finns ett prejudikatsintresse, eller att det finns synnerliga skäl. Med synnerliga skäl i det här fallet ska vara om något grovt rättegångsfel har begåtts. Inget av dessa krav uppfylls i det här fallet, förklarar Natalie Kramer, föredragande när Högsta domstolen avgjorde om prövningstillstånd skulle meddelas.

Mer läsning

Annons