Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda fängelsedomar

Annons

Tingsrätten lämnar inget utrymme för tolkningar i sin dom. Den 23-åriga kvinnan utsattes i juli förra året för en bestialisk och utdragen misshandel av de båda bröderna och den yngre av bröderna misshandlade även en 38-årig man allvarligt.

Den 23-åriga kvinnan har varit synnerligen trovärdig, trots att det inte kan uteslutas att även hon använt amfetamin under den aktuella tiden. Hon har berättat om detaljer som sedan styrkts av andra eller av fynd på brottsplatsen. Hon har heller inte haft några motiv att ljuga.

Brödernas trovärdighet bedöms däremot vara noll.

Den nu 25-åriga brodern gav ett lågmält och eftertänksamt intryck under rättegången, och det kunde verka som om han själv trodde att han berättade sanningen, skriver tingsrätten.

En rad saker tyder dock på att det handlar om paranoia och drogframkallade syner, bland annat när han i panik tände eld i en ring runt sig för att skydda sig från en påstådd förföljare.

Rätten anser att den 32-åriga brodern gav ett obalanserat och övermodigt intryck. I stället för att berätta vad som hänt har han kritiserat andras uppgifter och dragit egna slutsatser. Hans berättelse är ännu mindre trovärdig än den yngre broderns.

En av anledningarna till misshandeln ska ha varit ett halsband som 23-åringen skulle ha stulit. Att det var ett motiv stöds av 32-åringens förra fru. Det andra motivet - en påstådd narkotika-stöld - får stöd av 32-åringens flickvän.

De telefonlistor som bröderna åberopat för att bevisa att 23-åringen ljuger eller minns fel lämnar rätten utan hänseende. De bevisar ingenting.

På endast en punkt frikänner rätten bröderna. Det är inte styrkt att de försökt pressa 23-åringen på pengar.

När det gäller den 38-åriga man som av bröderna anklagades för att vara gärningsman finns det inget motiv för honom att ha misshandlat kvinnan. Att han inte ingrep berodde på rädsla. Rätten berömmer honom dock för en sak - att han drog ur sladden till den motorsåg som bröderna använde mot 23-åringen.

38-åringen skulle själv ha mött döden efter att ha misshandlats av 25-åringen, om inte polisen kommit. Rätten anser inte att misshandeln kan ses som nödvärn.

38-åringen måste ha sovit eller varit försvarslös när 25-åringen besinningslöst misshandlade honom med ett slagträ. Det visar brottsplatsundersökningen.

Eftersom ingen av bröderna visat sig lida av någon allvarlig psykisk störning i lagens mening är det fängelse som blir aktuellt för dem båda.

Straffvärdet för brotten är mycket höga. För 32-åringens del handlar det om fem års fängelse. Det finns inga skäl att ge ett lägre straff.

32-åringen, som är dömd 17 gånger tidigare, begick dessutom brotten innan han börjat avtjäna ett fängelsestraff för tidigare brott.

25-åringen, som är dömd för tre mindre brott förut, döms för fler brott än sin storebror. Det samlade straffvärdet är åtta år.

23-åringen ska ha 171 000 i skadestånd av bröderna. 38-åringen ska ha 136 000 kronor av 25-åringen i skadestånd.

Mer läsning

Annons