Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård norsk kritik mot Quick-åklagare

/

Norska åklagare är starkt kritiska till hur den svenske åklagaren hanterat frågan om Thomas Quicks resning för mordet på tioåriga Therese i Norge.

Annons

De anser att bevisen mot Quick var tillräckliga.

Det blir ingen ny norsk förundersökning i fallet.

– Trots uppmaning tog han ingen kontakt med oss. Det hade varit mycket önskvärt att han kommit hit och pratat med oss innan han gick med på resning, säger förste statsadvokat Lasse Qvigstad till TT.

Advokat är detsamma som åklagare i Norge.

Frågan om Quicks skuld eller oskuld i vad som i Norge kallas Therese-saken är känslig. Quick friades i somras från mordet på den då tioåriga flickan i Norge 1988.

Överåklagare Björn Ericson vid riksenheten för polismål hade då ställt sig bakom att hovrätten beviljade resning.

Den norske riksadvokaten Tor-Aksel Busch motsvarar svenska Riksåklagaren (RÅ). Han har haft kontakt med både Ericson och RÅ i Therese-saken.

– Vi skickade ett mejl till Ericson och uppmanade honom att ta kontakt med de norska utredarna innan han yttrade sig i resningsfrågan, men det gjorde han inte. Vi har även givit samma uppmaning muntligt till RÅ, utan resultat. Vi är överraskade av det, säger förste statsadvokat Kjerstin Kvande som arbetar på riksadvokatens kansli.

Hon konstaterar att om situationen hade varit den omvända och Quick varit norrman så skulle man från norsk sida självklart ha kontaktat svenska myndigheter.

Lasse Qvigstad vill inte uttala sig offentligt i skuldfrågan, men konstaterar att norsk polis och åklagare inte sett några skäl att inleda en ny förundersökning med sikte på en annan gärningsman.

Qvigstad berättar att tre olika nivåer i norskt rättsväsende, med norske riksadvokaten i topp, på sin tid kom fram till att bevisläget mot Quick var tillräckligt för åtal.

– Men av praktiska skäl överförde man lagföringen till Sverige, säger Qvigstad.

TT: Finns det något som tyder på att utredarna i Therese-saken otillbörligt påverkat Quick att erkänna?

– Nej, en av huvudpunkterna i vår undersökning var att kvalitetssäkra Quicks utsagor och förvissa oss om att han inte kunde ha fått detaljerna han gav från annat håll, säger Qvigstad.

Överåklagare Björn Ericson tar inte vid sig av den norska kritiken utan konstaterar att han och norrmännen gjort olika bedömningar av hållfastheten i bevisningen mot Quick.

– Vi behövde inte ha kontakt med norrmännen eftersom vår uppgift bara var att granska den utredning som gjorts, säger Ericson.

Riksåklagare Anders Perklev anser att Ericson skött sitt uppdrag i enlighet med de regler som gäller i svensk lag.

– Om norrmännen framför den här kritiken direkt till mig ska jag noggrant utreda om den har någon grund. Tills vidare ligger Quick-ärendena kvar på polismålsenheten. (TT)

Mer läsning

Annons