Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård advokatattack i rätten

Annons

Tre väktare förde in Mikael Gustafsson som var försedd med handfängsel.

Stockholmspolisen hade kommenderat ut polismän som bevakade området utanför rätten och avdelning nio där huvudförhandlingen hålls. Beväpnad polis fanns också på plats.

En kriminalinspektör från Dalarna satt med under förhören med den unga kvinna som tvingades lämna hemmet, släkt och vänner i Hedemora. Anledningar till den dramatiska flykten var att hon blev åklagarens kronvittne. Sedan dess har hon skyddad identitet och hemlig adress.

Kvinnan berättade i går om livet som isolerad med ständigt polisskydd.

- Jag har ingen kontakt med mina vänner. Min familj kan inte ringa till mig och jag kan inte komma tillbaka till Hedemora.

- Jag äter sömntabletter och lyckopiller och använder Losec för magen, berättade kvinnan.

Per Borgblad lät frågorna hagla i sitt korsförhör och det var då en av nämndemännen utbrast:

- Ge dig nu!

Hovrättens nämndeman bad sedan om ursäkt.

Mikael Gustafsson berättade om det extremt grova våld han använde när han dödade polismannen. Han berättade också att han var kraftigt berusad och att han blir aggressiv av alkohol.

- Jag gick till attack och slog till med knytnäven. Träffade huvudet eller ansiktet. Det (slaget) var hårt. Fick ont i handen efteråt.

Han berättade hur han fortsatte misshandeln med sparkar.

- Det gick i en följd. Allt var över på en minut. Jag hade inte en tanke på att döda. Var full och lättirriterad.

Mikael Gustafssons dom från Falu tingsrätt på fängelse i tolv år gäller tio år för mord och två års fängelse för övergrepp i rättssak, alltså dödshotet mot kvinnan som är kronvittnet.

I går kom det fram nya uppgifter om vad som hände på natten efter att Mikael tagit Grapes plånbok och lämnat brottsplatsen.

Han kastade sten på hennes balkong, släpptes in, tvättade av sig blodet och lade ner kläderna i en sopsäck.

Advokat Borgblad frågade hur det kom sig att han stannade minst fyra och en halv timme i lägenheten och vad som sades i telefonsamtal under natten.

- Vi satt och pratade. Hon var nyfiken och frågade om jag suttit i fängelse. Jag sade att hon inte behövde vara rädd, svarade han.

- Jag frågade om jag fick ligga kvar. Hon frågade mig om jag hade cigaretter, sade han och berättade att hon ringde till en väktare som bevakade brottsplatsen. Väktaren ordnade cigaretter och kvinnan hämtade asken.

- Hon sade att han (väktaren) skulle sova där och att det vore bra om jag gick därifrån innan. Kläderna fick ligga kvar, jag kunde hämta dem nästa gång.

- Jag gick förbi vakterna vid avspärrningarna, hämtade min motorcykel och åkte hem till Långshyttan, sade den åtalade.

Tidningen frågade i går kväll Per Borgblad om anledningen till hans kanonad av frågor.

- Jag tror att vittnet ljuger när hon säger att Mikael Gustafsson har hotat henne.

- Jag är fullständigt övertygad om att hon säger det för att hon tror att hon kanske gjort fel när hon hjälpte Mikael på natten, sade Per Borgblad.

På onsdag fortsätter rättegången i Svea hovrätt.

Mer läsning

Annons