Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här avslöjades heroinhärvan

Annons

Krögaren och två av hans anställda dömdes nyligen i Svea hovrätt till fängelse i sju, tio respektive fjorton år.

Genom omfattande spaning och telefonavlyssning mot restaurangen och flera andra adresser i Hedemora fick narkotikapolisen i Dalarna fram så graverande uppgifter att landets största heroinliga kunde avslöjas.

Dalapolisen fick hjälp från Rikskriminalen och utländsk polis med att ta fram uppgifter om herointrafiken från en liten by i Makedonien där heroin paketerades för leverans till bland annat Sverige.

Enligt kammaråklagare Catharina Wikner i Falun styrdes hela verksamheten från Hedemora.

Det visade översättningen av mängder med telefonsamtal mellan Hedemora och olika länder, främst på Balkan.

Avslöjandet kom överraskande när en narkotikaspanare i Wien, på juldagen 2000, rapporterade att en man från Hedemora lämnade sitt hotellrum och gick mot baren.

Åklagaren hade givit order om en så kallad kontrollerad leverans för att kunna följa paketet med nära sex kilo brunt rökheroin som en anställd på restaurang Heden hämtat på uppdrag av ligans huvudman, en för detta anställd, som nu dömts till 14 års fängelse och livstids utvisning från Sverige.

Den 31-årige kuriren dömdes till elva års fängelse i Falu tingsrätt, men hovrätten sänkte nyligen straffet till tio år.

Den 29-årige huvudmannen dömdes till lagens strängaste straff för narkotikahantering, men hävdade hela tiden att han var oskyldig.

I den mycket omfattande utredningen har polisen fått fram uppgifter om affärer med heroin för hundratals miljoner kronor. Men de 17 kilo som kunde bindas till 29-åringen och 31-åringen räckte för de hårda straffen.

Enligt polisens beräkningar var värdet för 17 kilo brunt rökheroin mellan 50 och 60 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons