Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans liv gick inte att rädda

Annons

Blommorna på trottoarkanten minner om den tragiska händelsen som utspelades där i lördags. 22-årige Mattias Ström och hans kamrater var på väg till Kopparvallen för att spela fotboll när en man plötsligt ropade någonting, och sedan kom springande över Trotzgatan, från Park Inn Bergmästarens håll.

På trottoaren vid infarten till Åhléns parkeringsgarage slog han ner Mattias och jagade sedan hans kompisar en kort bit. Sedan vände han tillbaka och fortsatte att misshandla honom, med hårda sparkar mot huvudet. Kompisarna rörde sig mot mannen, som då sprang därifrån uppför trapporna mot Systembolaget på Åsgatan.

Inom de närmaste dagarna ska en personkonfrontation genomföras, för att se om vittnena kan peka ut någon gärningsman.

Den 29-årige man som misstänks för brottet förnekar att han skulle vara skyldig. När han greps i Hofors ett par timmar efter misshandeln, körde han en bil som han stulit i Falun. I hans sällskap fanns en kvinna som varit med honom under dagen. Enligt polisen stödjer hon 29-åringen och menar att han är oskyldig till misshandeln.

Falu tingsrätt fann dock att bevisbördan mot honom var så pass tung att han skulle häktas, på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

29-åringen kommer från Sundsvallstrakten, förekommer flitigt i belastningsregistret och blev så sent som i förra veckan dömd för en rad brott. Om fängelse hade utdömts skulle strafftiden ha blivit åtta månader. I stället fick mannen skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för att komma tillrätta med sitt narkotikamissbruk. Men bara tre dagar efter att 29-åringen kommit till det familjehem i Dalarna där han skulle vårdas, avvek han. Senare samma dag inträffade den brutala misshandeln på Trotzgatan.

Enligt polisens planering ska ytterligare vittnesförhör hållas i dag. För att kunna binda någon till brottet behövs så mycket detaljer som möjligt.

- Vid de första förhören var allt så nytt och chockartat, men efter några dagar kan saker ha fallit mer på plats. Nu måste vi försöka få så mycket detaljer vi kan innan de glömmer bort dem, säger utredningschef Jan Trygg.

Kammaråklagare Patrik Säflund ville i går kväll inte uttala sig om huruvida brottsrubriceringen gentemot 29-åringen kommer att ändras efter att offret för misshandeln har avlidit.

I Kristine kyrka klockan 12 idag, torsdag, finns möjliighet till en stunds gemenskap och stillhet med anledning av det inträffade. Kyrkan är som vanlig öppen mellan klockan 10 och 18, om man till exempel vill komma in och tända ett ljus.

Krisgruppen Posom meddelar att Kristinegården i Falun kommer att hållas öppen från klockan 16 idag, för dem som känner at de behöver stöd och samtal.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons