Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ville hämnas

Annons

Under två dagar har tingsrättsförhandlingarna rörande de tio bränder som anlades under en och samma natt i Borlänge förra året pågått.

Den 27-åriga mannen som ställts till svars för dåden, erkände utan omsvep samtliga dåd.

För rätten berättade han att han under natten mot den 5 september var på krogen tillsammans med en kompis. Han var berusad och när de skildes åt lånade han en tändare av en person han träffade på stan.

Kort senare utbröt kaos.

Räddningstjänsten fick det första brandlarmet omkring klockan 03.45. Då brann två bilar på det övre planet av parkeringshuset vid Dagnyhusen.

Medan elden bekämpades, ringdes nästa nödsamtal till SOS. Under mindre än en timmes tid, brann det på ytterligare nio platser i och i närheten av stadskärnan. Bland annat i en kyrkobyggnad.

- Det kom över mig bara. Jag ville hämnas.

Så förklarade den 27-åriga mannen sitt agerande för tingsrätten. Vidare berättade han att han uppfostrats i en sträng frireligiös miljö, i vilken han tagit skada under uppväxten.

Mannen är dömd två gånger tidigare för anlagda bränder. Senast 2002 och fallet påminner mycket om det som nu avhandlats. Även då gav 27-åringen samma förklaring till sitt handlande. Hämnd för det han utsatts för som barn.

Just nu vårdas mannen på Säters sjukhus och mycket tyder på att det blir så även fortsättningsvis. Åklagare och försvar är överens om att rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning är den lämpligaste påföljden.

Dom i målet meddelas om två veckor.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons